Oud-Castricum presenteert 46e editie jaarboek

Foto boven:
Niek Beentjes (links) en voorzitter Jan Frens na de uitreiking van het eerste jaarboek. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Het is de Stichting Oud-Castricum opnieuw gelukt om een jaarboek toe te voegen aan de omvangrijke collectie waarmee in 1978 werd gestart. Afgelopen vrijdagmiddag vond de presentatie plaats van de 46e uitgave, die ook deze keer een combinatie bevat van korte en langere interessante artikelen over de historie van ons dorp.

Door Hans Boot

Na het welkomstwoord van bestuurslid Rino Zonneveld, waarin hij meedeelde dat Oud-Castricum nog steeds erg blij is met de steun van ruim 1100 donateurs, kreeg Jolanda Vermolen namens de uit vier leden bestaande redactie het woord. Zij dankte alle auteurs die een bijdrage hadden geleverd aan de nieuwe editie, bestaande uit 104 pagina’s. Ook uitgeverij Pirola uit Schoorl werd bedankt voor de goede verzorging. Daarbij werd vermeld dat deze vertrouwde uitgever na 31 jaarboeken helaas stopt met de bedrijfsvoering.

Het horecapand aan de Mient dat 44 jaar de naam Kornman droeg. (Foto: Oud-Castricum)

Horecapand

Vervolgens lichtte Jolanda alle artikelen in het nieuwe jaarboek toe aan de hand van een boeiende presentatie. De onderwerpen daarvan variëren van het ontstaan van wateroverlast in Bakkum en Castricum, de vroegere bewoners van de Sifriedstraat, de mogelijke oorsprong van de naam Castricum, het vijftigjarig jubileum van zeeboten- en strandvisvereniging De Salamander, de foute burgemeester Sloet, het leven van Annie van Nievelt en de geschiedenis van het horecapand aan de Mient 1 tot het eerste deel van de Castricumse familie Beentjes. Naast enige kortere artikelen over de tandartsenpraktijk aan de Schelgeest en de bouw van een schelpenkar ontbreken ook dit jaar de vaste rubrieken niet en is er aandacht voor het overlijden eind 2022 van Piet Blom, een van de vroegere voorzitters van Oud-Castricum.

Niek Beentjes

Zoals gebruikelijk mocht stichtingsvoorzitter Jan Frens het eerste exemplaar uitreiken aan een persoon die terug te vinden is in het jaarboek. Deze eer viel nu ten deel aan Niek Beentjes, die met 91 jaar het oudste lid is van de familie in Noord-Holland. Niek, die in Castricum werd geboren op10 februari 1932 als vijftiende kind uit het huwelijk van tuinder Jaap Beentjes en Aafje van Duijn, was onder andere systeembeheerder bij de Hoogovens.

De nog zeer krasse Beentjes reageerde als volgt na de plichtpleging: ,,Mijn felicitaties voor de redactie. Ik weet wat het betekent om zo’n boek samen te stellen, want daar heb ik de nodige ervaring mee voor publicaties die in mijn woonplaats Akersloot verschijnen.’’ Het 46e jaarboek is verkrijgbaar bij Boekhandel Laan en in De Duynkant. Degenen die zich aanmelden als donateur via de website www.oud-castricum.nl ontvangen het boek gratis en thuisbezorgd voor een bijdrage van minimaal € 17,50 per jaar.