Oud-Castricum presenteert 45e Jaarboek

Castricum – Aan de geschiedenis van de gemeente Castricum is weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd. Letterlijk, want vrijdag werd het 45e Jaarboek van Oud-Castricum gepresenteerd. Daarin opgenomen de kroniek van Castricum betreffende het jaar 2021, maar ook een schat aan informatie over tal van onderwerpen uit het heden en verleden. Hans Boot neemt met het verschijnen van dit jaarboek afscheid van het redactieteam.

Door Raimond Bos

Voor deze editie interviewde Hans Boot de inmiddels 81-jarige Lies Vink, oprichtster van de Stichting Straatkinderen van Kathmandu. Ze vertelt in het jaarboek wat haar destijds heeft doen besluiten om dit mooie project te starten. Ernst Mooij dook in de geschiedenis van de Papenberg bij Castricum en Simon Zuurbier deed hetzelfde met de straat Overtoom, die tot aan de Tweede Wereldoorlog veel langer was, maar deels verlegd werd voor de bouw van een nieuwe woonwijk. De oudere inwoners van Castricum zullen zich dit ongetwijfeld nog kunnen herinneren.

Voor hen zal ook de naam Alleman bekend in de oren klinken, dit was de naam van een kleermakerij aan de Dorpsstraat, later aan de Torenstraat. De dochters van het echtpaar Alleman geven nu een uniek inkijkje in het gezins- en bedrijfsleven van destijds. Ans Pelzer portretteerde Herman Zomerdijk (1947-2014), de bollenboer die als amateurarcheoloog landelijke bekendheid kreeg door zijn metaalvondsten. Zijn weduwe Marga kreeg vrijdag het eerste exemplaar van het 45e Jaarboek.  

Niek Kuijs, de muzikale melkveehouder

In het boek ook een portret van Niek Kuijs, de muzikale melkveehouder die de honderdjarige leeftijd bereikte en in 2018 overleed. Heel bijzonder: zijn weduwe Ans Kuijs is op enkele weken na ook honderd jaar en nam vrijdag het tweede exemplaar van het jaarboek in ontvangst. In elke editie van het Jaarboek wordt een andere Castricumse familie belicht, dit jaar is dat de familie Poel. In 1895 verhuisde Cornelis Poel met zijn vrouw vanuit Assendelft naar Castricum. De bekendste nazaat van de familie is wellicht Hein Poel, die zich voor de plaatselijke ondernemersvereniging geregeld in de meest hilarische kostuums hijst om het winkelend publiek te vermaken. Verder besteedt het jaarboek aandacht aan het werk van de plaatselijke afdeling van vereniging De Zonnebloem en natuurlijk ontbreekt ook De historische terugblik op het leven in Castricum van een eeuw geleden niet.

Afscheid van redactielid Hans Boot

Na een diapresentatie en de uitreiking van nieuwe jaarboeken aan Marga Zomerdijk en Ans Kuijs nam Rino Zonneveld namens het bestuur van Oud-Castricum afscheid van Hans Boot als redactielid van het jaarboek. Boot heeft deze functie zo’n zeventien jaar vervuld en leverde in ruim twintig jaar een bijdrage aan zo’n dertig artikelen. Het jaarboek van Oud-Castricum wordt ieder jaar in beperkte oplage gedrukt. Donateurs ontvangen een exemplaar thuis, overige belangstellenden kunnen zolang de voorraad strekt een boek aanschaffen bij boekhandel Laan en in gebouw De Duynkant aan de Geversweg 1b (op maandag- en woensdagavond). Kijk op www.oud-castricum.nl voor uitgebreide informatie. Daar zijn ook de artikelen uit de eerder verschenen jaarboeken terug te vinden.

Op de foto:
Voorzitter John Hommes van Oud-Castricum overhandigde vrijdag de eerste exemplaren van het 45e Jaarboek aan Marga Zomerdijk en Ans Kuijs. (Foto: Bos Media Services)