Oud-Castricum presenteert 44e jaarboek

Castricum – Vrijdag werd in gebouw De Duynkant het nieuwe jaarboek van Oud-Castricum uitgereikt. Redacteur Hans Boot verzorgde een presentatie, waarin hij alle onderwerpen uit het jaarboek toelichtte. Onder de tientallen aanwezigen bevonden zich diverse gasten die in het boek genoemd worden. Zo ook de tachtigjarige mevrouw Tienk Smeets, dochter van Corneille Smeets (1903-1978). Hij was van 1945 tot zijn pensionering in 1968 burgemeester van Castricum. Niek Kaan verdiepte zich voor het 44e jaarboek in de loopbaan van deze burgemeester, die veel heeft betekend voor de wederopbouw van Castricum. Smeets’ jongste dochter Tienk nam het eerste exemplaar van het jaarboek in ontvangst.

Door Raimond Bos

Menig inwoner uit Castricum of Bakkum kijkt er elk jaar reikhalzend naar uit: de presentatie van het nieuwe jaarboek van Oud-Castricum. Vaste onderdelen in deze jaarboeken zijn de stamboom van een bekende familie in Castricum, een overzicht van gebeurtenissen die precies een eeuw eerder plaatsvonden en een chronologisch overzicht van belangrijke gebeurtenissen in het afgelopen jaar. Daarnaast bevat elke editie een schat aan historische informatie op velerlei gebied. ,,De spoeling wordt wat dunner, maar zolang er historisch onderzoek wordt gedaan en zolang de verhalen worden verteld en opgeschreven, blijft er een toekomst voor Castricums verleden’’, aldus Hans Boot bij de presentatie.

Door de grote variatie in de gekozen onderwerpen is het jaarboek voor een zeer brede doelgroep aantrekkelijk om te lezen. Oudere inwoners zullen ongetwijfeld persoonlijke herinneringen hebben aan burgemeester Smeets, maar velen zullen zich ook de vorige stolpboerderij herinneren, die op de hoek van de Doodweg en de Oosterbuurt stond. Het pand viel in 1997 ten prooi aan een brand, maar foto’s van het toenmalige pand zijn in het jaarboek te vinden. Twee dochters uit het gezin Dam dat er destijds woonde, waren vrijdag ook van de partij.

De Rustende Jager

Voor de sportliefhebbers is het smullen van een uitgebreid artikel over Atletiekvereniging Castricum, waarin het ontstaan wordt belicht en diverse atleten en hun prestaties de revue passeren. En wie herinnert zich nog hotel-restaurant De Rustende Jager aan de Dorpsstraat, dat door velen liefkozend ‘De Rus’ genoemd werd? Het pand moest in 1976 wijken voor nieuwbouw van de Rabobank. Jan Endstra (87) was destijds de laatste eigenaar van het pand en doet in het nieuwe jaarboek zijn verhaal.

Zo staat de nieuwe editie vol met boeiende verhalen over personen, gebeurtenissen en locaties in de gemeente Castricum. Van de tragische gebeurtenis op het strand, waar vier meisjes uit Amsterdam in 1939 verdronken in zee, tot aan Johannes Vasseur, de landbouwer die in de tweede helft van de negentiende eeuw werd aangesteld als zaakwaarnemer op boerderij Johanna’s Hof en vervolgens met de noorderzon verdween, vermoedelijk nadat hij geld had verduisterd. Verder aandacht voor de aardbeientelers van weleer, missionaris Dirk Schut, de Augustinusschool, de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland en nog veel meer.

Admiraal

Simon Zuurbier verdiepte zich zoals elk jaar in de stamboom van een Castricumse familie. Dit keer koos hij voor de familie Admiraal, onder meer bekend van de slagerij aan de Dorpsstraat, waarmee Cees Admiraal in 1910 startte. De historie van de familie brengt ons terug naar het jaar 1720. Rond die tijd woonde Jan Wouterszoon Admiraal, de stamvader van deze familie, in Wijk aan Duin. Hij maakte daar ook deel uit van het plaatselijke bestuur. Zijn zonen Willem en Maarten vestigden zich in Egmond en Bakkum. Uit de verdere loop van de geschiedenis blijkt dat de familie Admiraal rond 1800 deel uitmaakte van het gemeentebestuur van Bakkum. Omdat de familie nogal wijd vertakt is, koos Zuurbier ervoor om alleen de familietakken te belichten waarvan de opeenvolgende generaties in de gemeente Castricum bleven wonen.

Zilveren troffel

Na de presentatie door Hans Boot en Arend Bron was het tijd om het eerste exemplaar officieel uit te reiken. Voorzitter John Hommes overhandigde het boek aan Tienk Smeets. Daarna nam zij het woord en gaf de aanwezigen een openhartig inkijkje gaf in het leven van haar vader. Ze vertelde: ,,Als burgemeester was hij geen verantwoording verschuldigd voor zijn handelen’’, begon ze haar verhaal. Ze vertelde hoe ooit de plaatselijke ondernemer Roosendaal toestemming had gevraagd om de jeugd in zijn uitgaansgelegenheid te laten swingen. Het was de tijd waarin de rock ‘n’ roll zijn intrede deed, maar Smeets wilde daar niets van weten.

,,Er mocht wat hem betreft alleen gedanst worden op de klanken van piano en viool.’’ En hoewel velen hem zagen als de bouwburgemeester, omdat Smeets de gemeente Castricum door de periode van wederopbouw loodste, blijkt hij zelf niet bouwkundig onderlegd te zijn geweest. ,,Mijn vader bezat geen enkele bouwkundige vaardigheid.’’ Aan voorzitter Hommes overhandigde ze een zilveren troffel, die haar vader op 24 maart 1959 kreeg bij het leggen van de eerste steen voor het Dr. Leenaershuis aan de Mient.

Jaarboek kopen

Het jaarboek van Oud-Castricum verschijnt altijd in een beperkte oplage. Het is – zo lang de voorraad strekt – verkrijgbaar bij boekhandel Laan (Burgemeester Mooijstraat 19). Ook kan het gekocht worden bij Oud-Castricum zelf tijdens de openingsuren. Donateurs van de organisatie krijgen het jaarboek elk jaar automatisch gratis in handen. Wie donateur wil worden, doneert ten minste 16 euro per jaar (NL54 INGB 0001851360) en ondersteunt hiermee de activiteiten. Kijk op www.oud-castricum.nl voor meer informatie.

Op de foto:
Tienk Smeets neemt het eerste exemplaar van het jaarboek in ontvangst uit handen van Oud-Castricum-voorzitter John Hommes. (Foto: Bos Media Services)