Oud-Castricum blijft aandacht voor erfgoed opeisen

Castricum – Oud-Castricum is niet te spreken over de wijze waarop de gemeente vorm geeft aan het erfgoedbeleid. Drie jaar geleden werd door de gemeente een nota opgesteld met de veelbelovende titel ‘Erfgoed is van ons allemaal’ maar eind vorige maand werd uit een evaluatie duidelijk dat er van de destijds opgestelde voornemens niets terecht is gekomen. Er is alleen capaciteit voor wettelijk verplichte taken.

Oud-Castricum heeft in een brief aan de raad aangegeven uit protest niet bij de behandeling van de evaluatie aanwezig te willen zijn. De stichting heeft in de afgelopen diverse voorstellen aan het gemeentebestuur gedaan, waaronder meer ondersteuning aan de eigenaren van monumenten, uitbreiding van het aantal gemeentelijke monumenten, promotie in de vorm van informatieborden en andere publiciteitsvormen. Ook vroeg men een bijdrage in de kosten van restauratie van het oude armenhuis aan de Overtoom.

Oud-Castricum klopte steeds tevergeefs bij het gemeentebestuur aan. De gemeenteraad besloot op vorige week met algemene stemmen om de ambtelijke capaciteit in 2024 en 2025 uit te breiden en in 2025 de situatie opnieuw te beoordelen. Oud-Castricum laat in reactie hierop weten de vinger aan de pols te houden en aandacht voor erfgoed te zullen blijven opeisen. (Archiefbeeld: aangeleverd)