Opruimactie op strand met dubbele functie

Foto boven:
De bak met sigarettenpeuken wordt weer bijgevuld. Aan het eind van de dag werden er ruim 2700 geteld. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Vele vrijwilligers waren afgelopen vrijdag tussen 10.30 en 16.00 uur weer volop actief op het Castricumse strand om voor de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee al het afval op te ruimen dat ze tegenkwamen. Het bijzondere aan deze actie is dat het verzamelde plastic na recycling onderdeel wordt van een recreatiewoning voor Camping Geversduin.

Door Hans Boot

Als de eerste deelnemers zich rond 10.00 uur hebben verzameld bij strandpaviljoen Zeezicht, geeft burgemeester Mans het startschot voor de achtste editie van deze opruimactie en overhandigt het benodigde materiaal aan de vrijwilligers. Zij hebben zich vanwege COVID-19 voor een tijdslot aangemeld om drukte aan het begin van de dag te voorkomen.

Dit jaar is er in de eerste plaats extra aandacht voor het vrijmaken van de Noordzeekust van sigarettenpeuken. Deze worden apart gehouden en geteld, omdat volgens Stichting De Noordzee de filter van een sigaret grotendeels uit plastic en giftige stoffen bestaat die wel acht liter water kunnen vervuilen. De stichting laat ook weten dat afval in het algemeen uiteen valt in kleine stukjes. Deze dragen bij aan de plasticsoep die schadelijk is voor vissen, vogels en zeezoogdieren.

Dalende trend

Het team van de Boskalis Beach Cleanup Tour verricht de begeleiding van de opruimactie vanuit een partytent. Rond de middag weet Tako Popma, regioleider Noord-Holland van Stichting Noordzee, het volgende te vertellen:

,,Ik denk dat we richting de 150 gaan wat het aantal deelnemers vandaag betreft. Daaronder zijn er ook veel strandbezoekers die spontaan meedoen. Over het algemeen zien we bij de inzameling wel een dalende trend. We vinden nu 27% minder afval dan tien jaar geleden. Toch verzamelen we nog steeds 282 afval-items per 100 meter strand, waarvan 87% plastic is. De helft van het afval is aangespoeld uit zee en dus niet achtergelaten. De dalende trend heeft mogelijk te maken met een toename van het bewustzijn van de bezoekers en de consumenten. Daarnaast constateren we een betere beheersing van de landinwaartse afvalstromen vanuit de rivieren. Ten derde worden de gedragingen in de maritieme sector aangepast ten gunste van het milieu.”

Zijn collega Yavanna Puts vult aan: ,,Er wordt aan het doel van de actie beantwoord, want we hebben rond de paviljoens en strandhuisjes opvallend veel peuken gevonden. Het afval dat wordt ingeleverd, wordt direct gescheiden door onze partner Plastic Fantastic die tegenover ons staat.”

Vier vriendinnen overhandigen hun ingezamelde afval aan Bram Peters (links) en Stefan Schoegje van Plastic Fantastic. (Foto: Hans Boot)

Plastic huisje

Mede-eigenaar van Plastic Fantastic is Bram Peters, die samen met meerdere vrijwilligers en ook medewerker Stefan Schoegje de zakken van de deelnemers in ontvangst neemt. Stefan: ,,Wij zetten ons in voor het inzamelen van plastic afval en de verwerking daarvan. Ons bedrijf heeft een eigen mobiele recyclingfabriek waar verschillende producten worden gemaakt. Vandaag valt de opbrengst een beetje tegen, maar op zich is dat natuurlijk een goed teken. De helft van het totaal is plastic, dus dat kunnen we weer goed gebruiken. Naast het gebruikelijke afval worden er ook bijzondere dingen ingeleverd, zoals een fraaie zonnebril of een fietssleuteltje. En natuurlijk ontbreken dit jaar de mondkapjes niet.”

Plastic Fantastic gaat zich binnenkort toeleggen op de fabricage van een plastic huisje dat als eerste vakantiewoning van Europa op Camping Geversduin komt te staan. Manager Peter Ramp van Camping Bakkum, die de manager van Geversduin waarneemt, zegt hierover: ,,Het is een fantastisch initiatief. Geversduin staat voor duurzaamheid. Op de camping gaat natuurbeleving samen met de luxe van eigentijdse faciliteiten. Zo heb je het Boomhuis, de Duin Boet en de Hobbitwoning. Het toekomstige gerecyclede vakantiehuisje past hier perfect tussen.”