Oplichters versturen SMS’jes namens pakketdienst: klik NIET op de link!

Regio – Diverse mensen in de regio melden dat ze een verdacht SMS-bericht hebben ontvangen waarin staat dat er een pakketje onderweg is. In het bericht staat een link die bedoeld zou zijn om het pakketje te kunnen volgen. In werkelijkheid leidt deze link echter naar een app die veel schade kan aanrichten. Het dringende advies is dan ook om niet op de link te klikken en het SMS-bericht direct te verwijderen.

Er circuleren verschillende berichten met steeds andere links. De strekking van het bericht is wel steeds hetzelfde. Een medewerker van onze redactie ontving twee berichten op dezelfde dag, ogenschijnlijk afkomstig van verschillende telefoonnummers. De kans is overigens groot dat de houder van het betreffende telefoonnummer van niets weet. De afzenders zijn in staat om met behulp van software elk denkbaar telefoonnummer als afzender in het bericht te zetten, zodat het lijkt alsof het bericht van dat nummer afkomstig is.

In Groot-Brittannië hebben SMS-berichten als deze al veel slachtoffers gemaakt. Ontvangers die de link aanklikten en de geadviseerde app installeerden, zagen vervolgens hun banksaldo verdwijnen. Via de app zijn criminelen in staat om de controle over de telefoon over te nemen en banktransacties te doen. Ook kunnen ze ongemerkt nieuwe valse berichten naar contacten uit het adresboek verzenden. Verwacht je een pakketje? Ga dan naar de officiële website van de betreffende koeriersdienst om de zending te traceren en maak geen gebruik van links die per SMS of via WhatsApp worden verzonden. (Foto: Pixabay)