Ophef rond tweet Henny Huisman: ,,Ze stonden voor de dierenwinkel!”

Een bericht op Twitter van Henny Huisman heeft voor grote commotie gezorgd op social media. Op 28 december schreef hij in een tweet: ‘Ik zag een jongentje van 9 met een grote vuurpijl en zei, kijk je uit? Hij zei, bemoei je er niet mee ouwe kankerlul! Alvast gelukkig 2017!’ Op Facebook waren de reacties verschillend; de een noemde het bericht aandachttrekkerij, een ander sprak over het verloren gaan van normen en waarden. Huisman, die zelf te maken heeft gehad met de ziekte kanker, kreeg veel steunbetuigingen.

Het AD pakte het nieuws op en Tom Tates schreef er een artikel over. Daarin werd vermeld dat Huisman het jongetje met de vuurpijl tegenkwam voor een vuurwerkwinkel in het dorp. Het jochie zou gezegd hebben dat ze binnen dachten hij veertien was, maar hij was vijf jaar jonger. Henny vroeg bezorgd of hij wel voorzichtig zou zijn. Op Twitter noemde regisseur Willem Bosch dit verhaal vervolgens een grote leugen. De ‘operette van de straat’ was volgens Bosch helemaal door Huisman verzonnen. Daar kwamen weer allerlei cynische reacties op. Edgar Nijman reageerde met een feitelijke onderbouwing: op 28 december mag er nog geen vuurwerk worden verkocht en Carl Königel vertelde dat de verkoop van vuurwerk in Castricum op het bedrijventerrein plaatsvindt. Jelle Narold van NH Nieuws kreeg Henny aan de telefoon. Die noemde het onzin dat hij het bericht zou hebben verzonnen en dat het niet om een vuurwinkel ging, maar om een dierenwinkel. Dat feit werd aangepast op de website van AD. Wethouder Marcel Steeman stelde ondertussen vast dat de twee dierenwinkels in Castricum geen vuurwerk verkopen.

Henny vertelt daarna desgevraagd: ,,Ik zag vier jongens bij de dierenwinkel op de Dorpsstraat. Het vuurwerk hadden ze daar helemaal niet gekocht. Ze liepen richting station, het waren voor mij geen bekende Castricummers. Ze schepte op over hun leeftijd, vandaar dat die ene jongen zijn leeftijd noemde. Een klein opdondertje. Hij was het die mij na mijn goedbedoelde waarschuwing uitschold.” Hennyhoaxman werd een trending topic op Twitter waarna de storm weer net zo snel ging liggen als die aangewakkerd was.