Operatie kerstboom Corneliuskerk weer geslaagd

Limmen – Vlak voor Kerstmis is op een vroege, koude zaterdagochtend een enorme spar uit een voortuin van de Hogeweg naar de voorzijde van de Corneliuskerk aan de Dusseldorperweg verhuisd. Met inschakeling van Loonbedrijf Baltus en Transport & Kraanverhuur Gerard de Nijs, beide uit Limmen, is het groene gevaarte van circa tien meter hoog heelhuids naar zijn in het oog vallende bestemming getransporteerd.

De traditie om zo’n grote kerstboom voor de kerk te plaatsen begon in het begin van deze eeuw met een klein boompje. Pastoor Johan Olling gaf de aanzet hiertoe. In meer dan twintig jaar groeide dit idee uit tot het plaatsen van een forser exemplaar voor de deuren van de kerk. De hijskraan van de firma De Nijs kan tot veertig meter hoogte reiken, het transport van de huidige boom bleek dus een ‘fluitje van een cent’ te zijn. Nadat boomklimmer Sven, de opvolger van Moos, in de boom was geklommen om de stam te beteugelen, zaagde Piet Baltus onder toeziend oog van zijn vrouw José en een handvol medewerkers het gevaarte in een mum van tijd los. Voorzichtig heeft men de spar in vrijwel horizontale houding naar de plek gebracht, waar hij in volle glorie weer naar torenhoogte reikte.

Verlichting

Om in de donkere dagen rond Kerstmis goed in het oog te vallen, brachten twee van Baltus’ dochters van teen tot top de lichten in de boom aan. De volledige groep betrokkenen, onder wie Joop Koppes, genoot in de kerk eerst nog van een welverdiende kop koffie met gebak en een kom huisgemaakte erwtensoep. De kerstboom, ooit één van vijf die bij voormalig restaurant ‘Gastronome’ aan Rijksstraatweg 100 hebben gestaan, brengt verlichting rond de kerstdagen van dit jaar. De organisatoren zijn altijd verheugd om een project als dit te realiseren. Zij houden zich dus aanbevolen voor tips over een kerstboom van enige omvang voor het komende jaar. Aanmeldingen kunnen aan het secretariaat van de Corneliuskerk worden gedaan. (Foto: Peter Samuel)