Opening nieuwe tijdelijke tentoonstelling

Beemstermolen. Toptechniek van Wereldformaat

Castricum – Zaterdag 18 januari opende de nieuwe tijdelijke tentoonstelling Beemstermolen. Toptechniek van wereldformaat in Huis van Hilde. De tentoonstelling toont de archeologische bevindingen van de drooglegging van de Beemster waarbij gebruikt werd gemaakt van zogenaamde Draaioorder molens. De tentoonstelling is een samenwerking met de Provinciale Atlas Noord-Holland van het Noord-Hollands archief en Huis van Hilde.

De Tentoonstelling
De Beemster spreekt tot de verbeelding. Ruim 400 jaar geleden is dit hele binnenmeer leeggepompt. Dit werd gedaan met 43 molens in slechts vijf jaar tijd: tussen 1607 en 1612. Na de introductie van stoomgemalen zijn de oorspronkelijke molens eind negentiende eeuw gesloopt. Bij archeologische opgravingen langs de N244 is een droogpompmolen opgegraven. Ook werden er spullen gevonden van molenaars en hun families.

In de tentoonstelling komt de bezoeker erachter waarom de Beemster werd leeggepompt, hoe de techniek van de molens functioneerde en zijn er tal van gebruiksvoorwerpen te bezichtigen die door de molenaarsfamilies werden gebruikt en die in dit gebied werden gevonden. Ook zijn er prachtige prenten en tekeningen en afbeeldingen te bewonderen uit de Provinciale Atlas Noord-Holland.

De tentoonstelling is te bezichtigen in Huis van Hilde van 18 januari tot en met 13 april. 

Provinciale Atlas
De afbeeldingen uit deze tentoonstelling komen uit de Provinciale Atlas Noord-Holland. Deze collectie van de Provincie Noord-Holland bestaat uit meer dan 80.000 kaarten, prenten, tekeningen, foto’s en prentbriefkaarten en samen zijn deze objecten het visuele geheugen van Noord-Holland. De collectie is te raadplegen via het Noord-Hollands Archief in Haarlem. (Foto: Noortje Meulenkamp)