Opening expositie Marlène Sanders in dorpskerk

Castricum – Op Israëlzondag (3 oktober) vindt om 12.00 uur in de dorpskerk aan het Kerkpad 1 de opening plaats van een expositie. Te zien zijn quilts van de Joodse kunstenares Marlène Sanders rond het thema Simchat Tora (= Vreugde der Wet). Het trio Di Gojim zal de opening muzikaal omlijsten.

U opent Uw hand (Psalm 145: 16). In de hand zien we de hele schepping. Het meisje symboliseert een vlam. De jurk is het geelwitte licht van de vlam. Haar benen zijn blauw, verbonden met wat onder haar is. Zoals het blauw van een vlam verteert wat aan de vlam verbonden is. Ze danst de dans van het leven met wat voor haar is klaargezet, zodat zij het kan verlichten en verheffen. Wanneer de blauwe vlam versmelt met de vlam van het witgele licht, dan brandt de vlam als eenheid.

Een quilt van de Joodse kunstenares Marlène Sanders.

In 1988 werd Nederlands eerste klezmer-orkest Di Gojim (foto boven) opgericht. Klezmer is een mix van Oost-Europese volksmelodieën, zigeunerklanken en Jiddische muziek. Het verhaal van het Joodse volk in de diaspora klinkt door in deze muzikale smeltkroes. Verdriet, vreugde en humor tekenen de liederen en dansen. Vreugde is nooit zonder een melancholieke ondertoon en verdriet nooit zonder een humoristische kwinkslag. Klezmer-muziek is nog steeds springlevend. Dat bewijzen Sjaak van der Reijden (accordeon, trompet, zang), Eric Roelofsen (tuba, trombone) en Joris van Beek (viool). Na afloop vindt een open collecte plaats. De bezoekers kunnen tevens genieten van een Joods hapje en drankje.

Gedurende de hele maand oktober is de expositie te bezoeken. De kerk is open op zondag van 09.30 tot 12.00 uur, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. (Foto’s: aangeleverd)