Opening expositie ‘Kruisweg’ van Philip Hans Franses

Castricum – Op zondag 26 februari wordt tijdens de viering in de Protestantse Kerk Castricum de expositie ‘Kruisweg’ van kunstenaar Philip Hans Franses geopend. In de viering, die om 10.00 uur begint, zal de kunstenaar een toelichting geven op een aantal door hem gemaakte schilderijen.

In voorbereiding op het paasfeest herdenken miljoenen christenen ter wereld de lijdensweg die Jezus van Nazareth had af te leggen voor zijn dood aan het kruis. Zij deden dit in de loop der eeuwen aan de hand van de kruisweg. Deze bestaat uit veertien staties waarin telkens een bepaald moment van Jezus’ lijdensweg in herinnering werd geroepen. Gelovigen die in gebed de staties afgingen, voelden zich hierdoor getroost. Zij stonden er in hun leven en lijden niet alleen voor. Bovendien werd hun band met Jezus door hun betrokkenheid op zijn lijden intiemer.

In vele kruiswegen is Jezus vaak afgebeeld als een bedroefd kijkende man, die nogal stoïcijns zijn lijden draagt. Bij het schilderen van deze kruisweg heeft Philip Hans Franses geprobeerd het lijden van Christus niet mooier voor te stellen dan het moet zijn geweest, maar zonder in al te concrete details te treden. Zijn verbeelding stemt tot veel meer dan alleen maar nadenken. Philip Hans Franses (1963) is hoogleraar toegepaste econometrie en hoogleraar marketingonderzoek bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. De expositie is na de opening tot en met 9 april te bezichtigen in de dorpskerk aan het Kerkpad 1 op donderdag van 10.00 tot 12.00 uur, vrijdag van 10.30 tot 12.30 uur en op zondag na de viering. (Foto: aangeleverd)