Open Monumentendagen in de gemeente Castricum

Castricum – Komend weekeinde vinden weer de Open Monumentendagen plaats. Het thema is dit jaar ‘Levend erfgoed’. Niet alleen gebouwen zijn namelijk erfgoed, ook gebruiken, rituelen, vieringen en ambachten kunnen erfgoedwaarde hebben. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om in dat weekend te komen kijken en luisteren naar verhalen, ambachten en monumenten. Veel deuren staan dan open.

Erfgoedwethouder Valentijn Brouwer: ,,De gemeente Castricum is rijk aan monumenten. In onze dorpen zetten veel mensen zich in voor het behoud van historische huizen, kerken, molens, ambachten, et cetera. Dat is straks ruimschoots te bewonderen. Ik nodig iedereen uit om in het weekend van de Open Monumentendag op pad te gaan en ons erfgoed te ontdekken.’’

Rijk programma

Verschillende monumenten in onze gemeente openen hun deuren. Daarnaast vinden er interessante activiteiten plaats. Bijzonder is de open expositie in de dienstwoning op landgoed Duin en Bosch, met een optreden van Villa Rosie. Hof van Kijkuit is ook geopend, het jachthuis in het bos dat tot 1983 bewoond werd door jonkheer Gevers. Verder is de langhuisstolp aan de Breedeweg de moeite waard. Langhuisstolpen zijn een groep van stolpboerderijen die behoren tot de oudste gebouwen uit onze regio. In de Duynkant, het verenigingsgebouw van Oud-Castricum aan de Geversweg, is de expositie ‘Monumentaal landschap’ te bewonderen en wordt het bezoek uitgenodigd om verder te denken over wat wij willen bewaren als erfgoed voor de toekomst; niet alleen gebouwen en kunststukken, maar ook landschap is het beschermen waard.

Programma digitaal en geprint

Maar er is nog veel meer te beleven. Het gehele programma is digitaal te vinden op www.castricum.nl/monumentendagen of in een geprinte versie die is af te halen in het  gemeentehuis, bij de bibliotheken en in historische musea. De printversie is ook tijdens de Open Monumentendagen op te halen bij de deelnemende monumenten.

Op de foto:
De langhuisstolp aan de Breedeweg 80. Foto: aangeleverd