Open jij je huis en je hart voor kinderen die niet meer thuis kunnen wonen?

Regio – Er zijn dringend nieuwe pleegouders in Noord-Holland nodig. Vijfhonderd kinderen wachten op dit moment op een gezin waar ze voor kortere of langere tijd kunnen verblijven. Het huidige tekort aan pleeggezinnen heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Om op korte termijn deze honderden pleeggezinnen te vinden organiseren alle pleegzorgorganisaties in Noord-Holland morgen een gezamenlijke informatieavond voor geïnteresseerde singles en gezinnen.

Bijna de helft van de kinderen, die in een ander gezin opgroeien, woont bij familie of bekenden, zoals bij opa, oma, tante, oom of bij de buurvrouw of de juf. Helaas is het niet altijd mogelijk om een geschikte plek te vinden binnen het netwerk van het kind. De reden waarom een kind (tijdelijk) niet meer thuis kan wonen verschilt enorm. Soms zijn ouders verslaafd, of hebben ze psychische problematiek waardoor ze hun kind geen veilig thuis kunnen geven. Soms is er een zieke of overleden ouder. Wat voor reden er ook is, een uithuisplaatsing is altijd een breuk in iemands leven. Een pleegkind komt dus altijd met een kleiner of groter trauma bij je binnen. Voor kinderen van 0 tot 21 jaar zoekt men een veilige stabiele thuissituatie.

Eén of meer

De hulpverleners in de jeugdzorg zijn al heel blij als je één kind kunt en wilt opvangen. Maar de gezinnen die hulp nodig hebben, bestaan soms ook uit meer dan één kind. Om het voor de kinderen niet onnodig zwaar te maken, vindt men dan het liefste één gezin waar broertjes en zusjes samen kunnen opgroeien. Bij veel pleegkinderen is het gelukt een goede match te maken. Tien jaar geleden ging de nu 20-jarige Sofie bij haar pleegouders Felix en Marian wonen. ,,Toen ik bij mijn pleegouders kwam wonen, was mijn leven stressvol en onoverzichtelijk. Mijn pleegouders hebben me de liefde en steun gegeven die ik op dat moment nodig had. Ook kreeg ik traumatherapie. Inmiddels gaat het goed met mij. Ik ben bijna klaar met een MBO-opleiding en ga als opticien aan de slag. Ik wil zelfstandig gaan wonen. Samen met een vriendin ben ik op zoek naar een kamer.”

Je staat er niet alleen voor

De gezamenlijke pleegzorgorganisaties uit Noord Holland zoeken pleegouders die openstaan voor crisis-, deeltijd- en voltijdopvang. Alle nieuwe pleegouders worden gescreend en krijgen tijdens de gehele duur van de plaatsing begeleiding. Wil je meer informatie over het opvangen van pleegkinderen en heb je interesse in een informatieavond online? Morgen kun je de verhalen horen van ervaren pleegouders. Meld je via www.openjewereld.nu/regio/noord-holland aan voor deelname. (Foto: Jess Foami via Pixabay)