Open dag Toonbeeld Geesterhage op 18 september

Castricum – Voor iedereen, jong en oud, die graag een instrument wil (leren) spelen, een langgekoesterde wens heeft om te gaan schilderen of zangles wil nemen, organiseert Toonbeeld Geesterhage op zaterdag 18 september een open dag. Iedereen bij Toonbeeld staat deze dag voor u klaar om u of uw kind te laten zien wat er allemaal mogelijk is. Uiteraard kan men zelf alvast proberen om bijvoorbeeld gitaar te spelen, te drummen, te beeldhouwen, of striptekenen te leren. Kom kijken wat Toonbeeld allemaal te bieden heeft op het gebied van muziek-, theater-, musical-, en beeldende kunst in cursussen, groepslessen en workshops.

Met in achtneming van de nog geldende coronamaatregelen heeft men toch een leuk en gevarieerd programma weten samen te stellen. Daardoor kan iedereen zoveel mogelijk kennismaken met de activiteiten en instrumenten.

Theater- en muziekshowcase

Om 11.00 uur start men met een instrumentenshowcase in de theaterzaal van Geesterhage. Een flitsende demonstratie van alle muziekinstrumenten waarop bij Toonbeeld Geesterhage les kan worden gevolgd. Aansluitend kan iedereen drie instrumenten kiezen waarvoor hij/zij deze middag een proefles krijgt. Dit gebeurt in groepjes twee (waarbij iedereen maximaal één begeleider mee naar binnen mag/kan nemen). Elke proefles duurt vijftien minuten. Tussendoor en in de pauzes wordt in de theaterzaal Koningsduyn een workshop ‘Kids Voice’ en een musicalworkshop gegeven. De eerste workshop is van het jeugdkoor van Toonbeeld, waarbij deze middag iedereen kan aansluiten. Nederlands- en Engelstalige nummers van bijvoorbeeld Miss Montreal, Adèle en Ed Sheeran worden door deze groep gezongen. Bovendien leer je hier basiszangtechniek, presentatie en solo- en meerstemmig zingen. Tijdens de workshop Musical gaat men aan de slag met De Leeuwenkoning. Je gaat zingen, dansen en acteren op de echte toneelvloer van het theater!

Emergo

De hele middag is muziekvereniging Emergo in Theater Koningsduyn aanwezig om de vele mogelijkheden van muzieklessen en hun orkesten aan te prijzen. Toonbeeld organiseert in samenwerking met Emergo blazersklassen, slagwerkklassen en de cursus ‘Notenkrakers’. Kinderen vanaf 7 jaar gaan in de blazers- en slagwerkklassen van start met het begin van muzieknoten lezen, tellen, en samen spelen. Bij de blazers met behulp van de blokfluit en bij de slagwerkklas met het drumstel en pauken, maar ook met melodische slagwerkinstrumenten zoals de marimba en xylofoon. Kinderen vanaf groep 2 (5-6 jarigen) kunnen zich aanmelden voor de Notenkrakers. In vijftien lessen maak je op woensdagmiddag op een speelse manier kennis met muziek, ritmes en samen spelen.

Beeldende cursussen

Om 15.30 uur bent u welkom bij de Beeldende Ateliers van Toonbeeld Geesterhage. Hier ligt het accent op de volwassen cursist. Voor u is een programma samengesteld waarbij u in blokjes van twintig minuten kennis gaat maken met het gehele aanbod van deze afdeling. Met telkens keuze uit twee disciplines komt u in aanraking met tekenen en schilderen, edelsmeden, beeldhouwen, striptekenen, workshop staalwerkplaats, grafiek, keramiek (zowel handvormen als pottenbakken, vilten. Ook is er informatie over verschillende korte workshops zoals ‘Kijken is een kunst!’, Het goud van Gustav Klimt en Het stilleven van Giorgio Morandi.

Laat weten dat je komt

Tussen de proeflessen door kunnen bezoekers in het CultuurCafé luisteren naar optredens van leerlingen die al wat jaren les hebben. Een leuke manier om te zien en te horen wat je kunt bereiken. Bij mooi weer vinden de optredens in de binnentuin plaats. Dit alles onder het genot van een lekkere consumptie. Iedere deelnemer krijgt een consumptiebon voor zichzelf en voor zijn/haar begeleider. Om aan alle regels te kunnen voldoen en om niemands gezondheid op het spel te zetten, dient iedereen vooraf het bezoek aan de open dag via info@toonbeeld.tv aan te melden. Tijdens de open dag zijn bij het muziekgedeelte (11.00 uur) de hoofdingang en de ingang achter de apotheek in gebruik. De bezoekers van het beeldende gedeelte (15.30 uur) worden verzocht de ingangen van de ateliers (Nelson Mandelahof) te gebruiken. In het gebouw is duidelijke bewegwijzering aanwezig. Om de bezoekersstromen te kunnen regelen is er looproute van kracht.

Aan het eind van beide programma-delen (muziek en beeldend) is er gelegenheid om in te schrijven of om afspraken voor (nog) een proefles te maken of om aanvullende informatie te krijgen. Kijk op www.toonbeeld.nl voor meer informatie. Toonbeeld Geesterhage is gevestigd aan de Geesterduinweg 7 in Castricum. (Foto: aangeleverd)