Opa en oma voor altijd jong op de Vrijburg

Het thema van de kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van grootouders.Dat is niet zomaar, want opa’s en oma’s van nu nemen regelmatig  actief deel aan het leven van hun kleinkinderen.  Niet zelden is er een vaste dag in de week waarop zij de zorg voor de kinderen op zich nemen. Zij brengen hen naar school, gaan met hen naar zwemles, enzovoort.

Vanaf 27 september werken ze op de Vrijburg schoolbreed aan dit thema. Het project werd die dag geopend met een kort toneelstukje in de aula, door leerkrachten die verkleed waren als opa, oma of kind.  Na de vrolijke opening begonnen de activiteiten. Zo ontwierpen alle leerlingen een boekenkaft. Per groep werden er drie genomineerd voor de zilveren penseel en daaruit werd het winnende exemplaar gekozen. De maker daarvan wint de gouden penseel.

Op een ochtend begonnen alle groepen met voorlezen: een ouder kind las voor aan een kind uit een lagere groep, wat te zien is op de foto’s. Op die manier was iedereen actief aan het voorlezen of luisteren. Ook hebben veel opa’s en oma’s voorgelezen aan de groep van hun kleinkind. Dit deden ze uit hun eigen favoriete jeugdboek, of uit het lievelingsboek van hun kleinkind.

De groepen 5 tot en met 8 maakten een vervolg op een aangeleverd beginverhaal.  Als zij het verhaal op een bijzondere wijze verder schrijven, komen zij in aanmerking voor de zilveren griffel en misschien zelfs voor de gouden griffel. Ook kunnen de kinderen spelletjes spelen uit grootmoeders tijd. Het thema wordt afgesloten in de vorm van een tentoonstelling.

Deze vindt plaats op donderdagavond 13 oktober, van 18.30 tot 19.30 uur. U kunt zien wat de kinderen hebben gemaakt en verzameld. Die dag mogen de kinderen verkleed  op school komen als opa of oma. Jong en oud is welkom!