Op pad met energiecoach Marc Cornelissen van CALorie

Castricum – ,,Het is leuk om te merken dat mensen echt iets opschieten met onze bezoekjes’’, vertelt energiecoach Marc Cornelissen. Hij maakte een energiescan in het huis van Paul Schiller. Bij een energiescan geeft de coach adviezen over wat en hoe er verduurzaamd kan worden in huis.

Door Ans Pelzer

Vier maanden na het bezoek van Marc laat Paul weten wat er zoals aangepast is na het bezoek van de energiecoach: ,,Ik heb een energieverbruiksmanager aangeschaft. Met dat apparaatje kan ik op mijn smartphone mijn gas- en elektriciteitsverbruik bijhouden. Daarvoor wordt een apparaatje in mijn slimme meter gestoken (een zogenaamde P1 meter). Ook heb ik een tussenstekker gekocht, waarmee ik het verbruik van mijn apparaten apart in de gaten kan houden (de SmartPlug, samen kosten ze 64 euro), ook op mijn smartphone.

Met behulp van de energieverbruiksmanager kwam ik tot de ontdekking dat mijn elektraverbruik nogal hoog was. De koelkast en wasmachine bleken heel veel elektra te gebruiken. Ze zijn tamelijk oud, dus we hebben een nieuwe koelkast en wasmachine aangeschaft. Dat scheelt aanzienlijk in energieverbruik. Verder hebben we de vloer onder het huis laten isoleren en radiatorventilatoren op de radiators geplaatst. Zo’n ventilator (foto) verspreidt de warmte van de radiator door de kamer. De temperatuur wordt er niet hoger van, maar door de verspreiding van de warme lucht is het wel sneller behaaglijk in huis.’’

Paul heeft ook een hybride cv-installatie besteld: een warmtepomp die op de cv-ketel aangesloten wordt. Het grootste deel van de warmte wordt dan door de warmtepomp geleverd, als het te koud wordt buiten springt de cv-ketel bij. ,,De warmtepomp komt binnen een paar weken al. We wilden graag praten met iemand die er verstand van heeft om te kijken wat we zouden kunnen doen in ons huis. Met de adviezen van Marc hebben we veel inzicht gekregen in ons energieverbruik. In de loop van de jaren hebben we zo geleidelijk al de muren geïsoleerd en nog wat ander aanpassingen gedaan. We hebben het in blokjes gehakt, anders wordt het wel erg veel.’’

Marc: ,,Met die hoge energieprijzen is de terugverdientijd van een warmtepomp veel korter geworden. Die verdien je nu in een paar jaar al terug. Maar nog belangrijker: je levert een grote bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot.’’ De energiecoaches van CALorie kunnen (gefinancierd door de gemeente) nog een groot aantal energiegesprekken voeren. ,,Niet alles hoeft veel geld te kosten. Er zijn ook tips die niets of bijna niets kosten en ook bijdragen aan het verminderen van energiegebruik’’, aldus Marc. Kijk op www.calorieenergie.nl voor de tips en voor het aanvragen van een energiegesprek. Je kunt je daar aanmelden als actielid (gratis tijdelijk lid). Met de inloggegevens die je dan krijgt kun je inloggen en de energiescan aanvragen. De energiecoaches staan ervoor klaar en komen graag langs.

Op de foto:
Paul Schiller bij de radiatorventilator. (Foto: Ans Pelzer)