Oorlogsdagboek van de kapelaans krijgt tweede druk

Eerste druk binnen een week uitverkocht

Castricum – Het oorlogsdagboek van de kapelaans in Castricum heeft een tweede druk gekregen. De eerste druk van vijfhonderd exemplaren was al na een week uitverkocht. Inmiddels is het boek weer verkrijgbaar bij boekhandel Laan aan de Burgemeester Mooijstraat.

In de loop van februari 1942 moeten de drie kapelaans van de Sint Pancratiusparochie in Castricum besloten hebben om samen een dagboek bij te gaan houden. Ze deden het voor zichzelf, maar om anderen te laten lezen wat ze in die benarde tijd gedacht en gevoeld hebben. De kapelaans gaven in hun dagboek hun beeld van de oorlog in Castricum en daarbuiten. De beschreven de steeds terugkerende en gedwongen evacuaties van meer dan de helft van de bevolking.

Ook schreven ze over de afbraak van woningen, straten, een hele buurt, allerlei pogingen om arbeidskrachten voor de Duitse industrie te vinden, het inleveren van radio’s, het vorderen van fietsen en het meest wezenlijke: de vrijheid, in ruil waarvoor ze angst en onzekerheid en een steeds groter isolement kregen. Het boek, voorzien van veel foto’s, beslaat ruim 240 pagina’s, is getranscribeerd en van voetnoten voorzien door Peter Levi, Marja Lute-Stet en Arnold van Gemert. Burgemeester Toon Mans heeft het voorwoord geschreven.

Het boek werd uitgegeven in het kader van ‘Castricum 75 jaar Bevrijding’ en kost 15 euro. Donateurs van de Werkgroep Oud-Castricum kunnen het boek met korting aanschaffen. Informatie hierover is op de website www.oud-castricum.nl te vinden. (Foto: aangeleverd)