Ook Uitgeest ontkomt niet aan stormschade

In Zuid-Holland, Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Overijssel en het IJsselmeergebied gold donderdag 18 januari code rood. Daar konden windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen en in sommige gevallen zelfs tot 140 kilometer per uur.

De zwaarste windstoot was 143 kilometer per uur bij Hoek van Holland. Daar stond windkracht 11. Ook bij IJmuiden werd windkracht 11 gemeten. De storm van vandaag is de zwaarste sinds 2013.

Geen treinen, geen vliegtuigen, geen trams, geen bussen, geen veerboten, afgesloten snelwegen, omgewaaide bomen, omgeblazen vrachtwagens en voor miljoenen euro’s schade. De zware storm zorgde voor veel overlast.

Brandweer Uitgeest kreeg rond tien uur de eerste stormschade melding. Op de Hogeweg raakte de gevelbekleding van een woning los. Om kwart over twaalf werd de brandweer opgeroepen voor een zogenoemde decentrale uitgifte (DCU). Met decentrale uitgifte gaan niet-spoedeisende meldingen naar een decentrale post om de meldkamer tijdens grote drukte te ontlasten. Hoeveel stormschade meldingen de brandweer van Uitgeest uiteindelijk heeft afgehandeld is nog niet bekend.

Volgens de politie was de Geesterweg tussen de Melis Stokelaan en de Populierenlaan korte tijd afgesloten. Er waaide dakbedekking delen over de rijbaan van de Geesterweg afkomstig van de dakwerkzaamheden aan de Jumbo Supermarkt. Verder sneuvelden er bomen aan de Geesterweg en de Tolweg. Ook aan woningen is er schade. In veel straten zijn wel een aantal woningen waar dakpannen van het dak zijn gewaaid. Ook hebben veel schuttingen hebben de storm niet overleefd. Persoonlijke ongelukken hebben zich voor zover bekend niet voorgedaan.

Bron: www.112-uitgeest.nl