Ook (school)jeugd van harte welkom op Schelpenvissersdag

Bakkum – Op zondag 10 juli organiseert Oud-Castricum de tweede editie van de Schelpenvissersdag. Dit festival ter ere van de schelpenvissers, schelpenvaarders en schelpenbranders vindt van 13.00 tot 17.00 uur plaats op het Schulpersplein.

In 2021 vond op initiatief van Pauline van Vliet en Stichting Kist de eerste editie van de Schelpenvissersdag plaats. Toen werd het festival met cultuurhistorie, educatie, streekhistorische informatie, poëzie, theater en muziek nog klein gehouden vanwege de coronabeperkingen. Door het succes van de dag kon een vervolg niet uitblijven. Dit jaar begeleide Pauline van Vliet meerdere basisscholen met het project De Reis van de Schelpen. Een historisch educatief thema voor de leerlingen van de bovenbouw, waarbij de scholen bovendien verrast werden met een bezoek van Menno Twisk (nu als vrijwilliger van Oud-Castricum) met de Bakkumse schelpenkar.

Schelpenkar

De schelpenkar staat, na een rondgang langs scholen en evenementen, waaronder Vlaggetjesdag in Scheveningen, alvast ter promotie van het festival van 10 juli opgesteld op het Schulpersplein. Op woensdagochtend 6 juli zullen twee groepen van het Clusiuscollege, die een thema rond strand en duin hebben, een presentatie op deze plek krijgen. Na het evenement gaat de schelpenkar weer terug naar zijn voorlopige standplaats in de tuin van restaurant Nieuw Westert in Egmond-Binnen.

Leuk en leerzaam, ook voor de jeugd

Voor kinderen is er een bordspel, genaamd ‘De reis van de schelpen’ en je hoeft niet naar Vledder, want het Zeemuseum Miramar is uitgenodigd en komt naar Bakkum. Bovendien is er een theatervoorstelling over het leven van een schelpenvisser en een rondleiding door het historische eens Bruisende Bakkum-Zuid. Ooit willen weten hoe de schelpenkar is gebouwd? Deze en nog veel meer informatie is te vinden bij de kraampjes op het plein van Stichting Oer-IJ, Stichting Kist en Oud-Castricum met verhalen over Oer-IJ, over projecten, over de schulpvaart en er zijn nostalgische kaarten en routes te koop. De toegang is gratis.

Programma

Uw gastheer is Bob van Leeuwen

  • 13.00 uur: opening door Wethouder Valentijn Brouwer en lied van Auke Hofstra
  • 13.30 uur: optreden van De Skulpers
  • 14.00 uur: intermezzo dorpsdichter Bob
  • 14.15 uur: Uit het leven van een schelpenvisser (theatervoorstelling Piet Paree en Frank Edam)
  • 14.45 uur: intermezzo dorpsdichter Bob
  • 15.00 uur: optreden van De Skulpers
  • 15.30 uur: optreden Menno Twisk (zang en verhaal)
  • 16.15 uur: optreden van De Skulpers
  • 17.00 uur: sluiting

Kijk op www.oud-castricum.nl voor meer informatie over het programma van de Schelpenvissersdag.

Meer over de Schelpenvissersdag

De initiatiefnemers hopen dat dit festival uitgroeit tot een jaarlijks evenement waarbij de Stichtingen Oer-IJ, Kist en Oud-Castricum nauw betrokken blijven en de ingrediënten educatie, kunst cultuur- streekhistorie en muziek in wisselende- of uitbreide vorm op het menu blijven staan. Als doelgroep wordt gedacht aan ‘liefhebbers’ onder de toeristen en lokale bewoners van onze dorpen van alle leeftijden. Dit festival is gratis toegankelijk en komt mede tot stand door de inzet van de vrijwilligers, lokale ondernemers en een bijdrage van de gemeente Castricum. (Foto: aangeleverd)