Ook op Castricumse scholen: ‘Scoor een Boek!’

Regio – AZ en Bibliotheek Kennemerwaard bundelen de krachten. Het jaarlijks terugkerende leesproject ‘Scoor een Boek!’ verbindt lezen aan de populairste sport in Nederland: voetbal. Het doel is leerlingen uit de groepen 5 en 6 in het werkgebied van Bibliotheek Kennemerwaard te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen én het hele gezin te enthousiasmeren.

Naast sporten en spelen is lezen erg belangrijk. Een goede taalbeheersing is de basis voor zelfstandigheid en een gezonde leefstijl. Met ‘Scoor een Boek!’ willen de initiatiefnemers dat bereiken. Tien weken lang worden bijna zeventig groepen 5 en 6 aangespoord om zoveel mogelijk boeken te lezen in de klas. De leerlingen worden via een videoboodschap aangemoedigd door voetballers van AZ.

Aftrappen

Men trapte op 15 maart van dit jaar het project af. Een leesconsulent van de bibliotheek bezocht (digitaal) een klas om de leerlingen te enthousiasmeren over het project. Uiteraard zagen de leerlingen ook de video van ‘Scoor een Boek!’. Na tien weken lezen zal duidelijk zijn welke klas het meeste heeft gelezen. De klas met de meeste punten wint een online ‘meet & greet’ met een speler van AZ. Als de maatregelen het toelaten, organiseert de bibliotheek een leuke (voetbal)experience-middag in mei. Kijk op www.bibliotheekkennemerwaard.nl/scooreenboek voor meer informatie.

Thuiseditie

Naast het scoren in de klas, kunnen ook gezinnen thuis meedoen met ‘Scoor Thuis!’. Op www.scoorthuis.nl gaan zij de strijd aan door leuke opdrachten uit te voeren. Daarmee kunnen ze door middel van een klassencode ook gelijk punten verdienen voor de klas. Ook zonder deze code kunnen gezin thuis meedoen. Op die manier stimuleert men het hele gezin om thuis (vaker) te lezen. De klas met de meeste punten maakt kans op mooie prijzen.

Geschiedenis ‘Scoor een Boek!’

Het project ‘Scoor een Boek!’ is enkele jaren geleden opgezet in de provincie Groningen en wordt nu uitgerold over het hele land en ondersteund door de Eredivisie CV. Landelijk nemen de volgende clubs deel: AZ, Almere City FC, SC Cambuur, FC Emmen, FC Groningen, FC Volendam, Go Ahead Eagles, Heracles, PSV, RKC Waalwijk, sc Heerenveen en Willem II. Afhankelijk van het gebied heeft de bibliotheek een samenwerking met één van deze clubs. (Foto: aangeleverd)