Ook ‘droge’ kermis houdt het niet helemaal droog

Akersloot – Niet alleen corona, maar ook het weer speelde de bezoekers van de kermis soms parten. Vanwege oplopende coronabesmettingen werd op het laatste moment gekozen voor een ‘droge’ kermis. De bezoekers van de attracties konden hun hart ophalen, mits men het wolkendek in de gaten hield. Voor de horeca viel er minder te beleven.

De overdekte attracties deden het goed. (Foto: Henk de Reus)

Door Henk de Reus

Aan het begin van het terrein wordt de bezoeker erop gewezen dat het om een doorlooplocatie gaat. Deze wordt met pijlen aangeduid. Volwassen bezoekers worden herinnerd aan het houden van anderhalve meter afstand en het voorkomen van grote groepen. Na het desinfecteren van de handen kan men het terrein op. Het is wel zaak om de lucht in de gaten te houden voordat besloten wordt om gebruik te maken van een attractie. Bij de overdekte attracties, zoals de botsautootjes, speelt dit vrijdagavond niet. Lege autootjes worden snel weer bezet. Anders is dit voor het kinder-reuzenrad en voor de cityhopper, waar het risico op een nat pak groter is. Desondanks wagen sommigen het avontuur.

Onder toeziend oog van zijn vader haalt Benja (6) de trekker over. (Foto: Henk de Reus)

Schietles

Bij de schiettent krijgt de zesjarige Benja les van zijn vader. Omdat de luchtdrukbuks te zwaar is voor zijn kinderarmpjes legt hij deze op de tafel en mikt op de sterretjes in de onderste regionen. Zijn vader bewaakt de stabiliteit van de buks tijdens het schieten en geeft aanwijzingen. Benja is zo trots als een pauw als hij met een prijs naar huis gaat. ‘Jong geleerd, oud gedaan’. Iets verderop genieten Bente (11), Gwen (10) en Caitlin (9) van een rondje in de zweefmolen. Het plezier is van de gezichten af te lezen. Als de eigenaar van de zweefmolen tijdens het draaien een flinke ruk aan hun bakje geeft, gillen ze het uit.

Bente (11) en Gwen (10) genieten van het rondje in de zweefmolen. (Foto: Henk de Reus)

Streep door programma

Voor ‘t Hoorntje treffen we minder vrolijke gezichten aan. Op het terras staan lege stoelen en tafels. Hierboven hangen dreigende wolken. Het kan elk moment flink gaan plenzen. Uitbater Jan Sander: ,,Ik had liever gehad dat de kermis, net zoals voorheen, voor op het plein was geweest omdat je dan sneller een klik met het publiek hebt. Het onvoorspelbare weer draagt ook niet bij aan de aanloop van mensen. Een kermis als deze zijn we niet gewend. We hadden vooraf een prachtig kermis-programma samengesteld, maar omdat de rijksoverheid op het laatste moment opnieuw maatregelen aan de horeca heeft opgelegd kan hier een streep doorheen. We waren helemaal ingericht op toegangstesten en het scannen van QR-codes. Op het overdekte terras achter hadden we vier dagen lang ruimte voor zeshonderd personen.”

Hans Dekker en Jan Sander staan met lege handen op het terras. Zonder publiek geen inkomsten. (Foto: Henk de Reus)

Hij vervolgt: ,,We hadden veel toegangskaarten verkocht maar konden de bedragen weer terugstorten. Ik denk dat er tijdens deze kermis veel thuisfeestjes zullen plaatsvinden omdat men dan niet met beperkingen te maken heeft. In de tent hierachter is men momenteel aan het barbecueën. Hier is van tevoren voor gereserveerd, zodat we weten op hoeveel gasten we mogen rekenen. Iedereen zit met z’n vieren aan een tafel, zodat voldaan wordt aan de coronamaatregelen. We doen, als horecabedrijf, normaal gesproken ongeveer tweehonderd partijen per jaar, veelal in combinatie met rondvaarten. Door corona zijn deze nu al voor het tweede jaar komen te vervallen. Twee rondvaartboten liggen stil en de zalen staan leeg. Je krijgt van rijkswege wel steun, maar daar red je het niet van.”

Terwijl de zon nog schijnt vallen de eerste regendruppels. Dit verschijnsel staat voor ‘kermis in de hel’. Als het water plotseling met bakken uit de lucht valt, snelt Jan Sander vlug naar binnen. Het is duidelijk dat de horeca dit jaar van een koude kermis thuiskomt.