Ontwikkelingen bij natuurijsbaan Castricum

Ruimte voor de ijsvogel op een volwaardige natuurijsbaan

Castricum – Om de natuurijsbaan aan de Zeeweg nog aantrekkelijker te maken voor natuur en schaatsers hebben PWN en de Vereniging Kennemer IJsbaan elkaar gevonden in een gezamenlijk plan. De werkzaamheden zijn gestart en in de komende maanden krijgt het gebied een nieuw uiterlijk. Eén oever wordt geleidelijker en er komt een ijsvogelwand. Daarnaast wordt de ijsbaan omgevormd tot een 333,3-meterbaan door het tussendijkje te verwijderen. Straks slingert er ook een nieuwe looproute vanaf de Hoeptuin naar de ijsbaan. Mocht het tijdens de werkzaamheden onverhoopt gaan vriezen, dan worden de werkzaamheden tijdelijk gestaakt voor een optimale ijsvorming.

Schuine ligging

De nieuwe baan zal vanaf het clubhuis van de ijsvereniging gezien iets schuin worden ingepast. De twee delen van de natuurijsbaan worden samengevoegd. Zo ontstaat aan de oevers meer ruimte voor natuur, terwijl ook de schaatsers profiteren van de nieuwe inrichting. ,,Door verder te denken dan alleen de huidige vorm van de ijsbaan, zijn we tot een plan gekomen waarin én de natuur meer ruimte krijgen én de baan kan worden ingepast’’, legt projectleider PWN Martijn van Schaik enthousiast uit.

Meer licht op het water

De natuurijsbaan is al jaren het leefgebied voor de zeldzame en beschermde gevlekte witsnuitlibel. Dat wil beheerder PWN graag zo houden. Om te voorkomen dat de oevers te dichtbegroeid en te schaduwrijk raken voor deze bijzondere libel wordt de bosrand teruggedrongen waardoor er een geleidelijke boszoom ontstaat. Meer licht en open water zorgt voor een betere ontwikkeling van waterplanten en oeverplanten. Hier kan de beschermde gevlekte witsnuitlibel direct van profiteren.

Vlonders in de Hoeptuin

De Hoeptuin wordt in de komende maanden uitgebreid met een vlonderpad richting de ijsbaan. Vanaf het vlonderpad is er goed zicht op de ijsvogelwand. In natuurijsperiodes kan dezelfde steiger door schaatsers en publiek worden gebruikt als zitrand. Om het compleet te maken wordt er ook gewerkt aan het beter regelbaar maken van het waterpeil en er wordt gekeken naar het aanpassen van de verlichting op de ijsbaan. (Foto: Jaap Zeeman)