Onthulling gezichtsreconstructie van Drechtje

Van 25 februari tot en met 26 juni wordt de tentoonstelling ‘Blik op de Bronstijd’ gehouden in Huis van Hilde. Gedeputeerde Jack van der Hoek verricht de opening woensdag. Te zien is onder andere Drechtje; een jonge vrouw die geleefd heeft in de Bronstijd.

Tijdens opgravingen bij de N23 Westfrisiaweg ontdekten archeologen het skelet van een jonge vrouw. Ze noemden haar Drechtje, omdat ze in de gemeente Drechterland gevonden werd. Ze is 3500 jaar geleden begraven, liggend op haar rug, met de handen voor de borst gevouwen. Drechtje was vermoedelijk tussen de 20 en de 24 jaar oud toen ze stierf. Ze was 1.60 meter lang was en had schoenmaat 36.  Archeologen hebben nog niet kunnen verklaren waarom Drechtje zo vroeg overleed. Haar skelet vertoont geen sporen van verwondingen of ziektes.

Hoewel Drechtjes dood voorlopig nog een raadsel is, is wel veel over haar dagelijks leven en haar uiterlijk bekend. Op basis van haar schedel is een gezichtsreconstructie gemaakt. De tentoonstelling presenteert het verhaal van de opgraving, de reconstructie van haar gezicht en aspecten van het leven in de Bronstijd. Drechtje komt in Huis van Hilde tot leven. Ze draagt kleding en attributen uit de Bronstijd en krijgt als nieuwe mensfiguur een plek in het archeologiecentrum.