Ontdek de geheimen van de zon tijdens de landelijke Zonnekijkdag

Foto boven:
Nicolàs de Hilster doet dagelijks waarnemingen in zijn observatorium. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – Ben je geïnteresseerd in de ruimte en wil je de zon wel eens van dichtbij zien pak dan aanstaande zondag je kans. Op die dag organiseert de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde ((KNVWS) voor de vijfde keer een landelijke Zonnekijkdag. In Castricum kun je bij het privé-observatorium aan de Oude Haarlemmerweg door verschillende telescopen veilig naar de zon kijken.

Door Henk de Reus

Op zondag 2 juli kun je veilig door een telescoop de zon bewonderen. Dat kan door heel Nederland bij verenigingen en bij publiekssterrenwachten, maar óók bij het privé-observatorium van Nicolàs de Hilster aan de Oude Haarlemmerweg.

Zonnevlekken

Ook dit jaar is de Zon weer actiever dan vorig jaar (het maximum wordt april 2024 verwacht) Dagelijks is een handvol tot enkele tientallen zonnevlekken zichtbaar. Zij geven de activiteit van de zon weer. Hoe meer, hoe actiever. Je ziet migrerende zonnevlekken en kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde en je kunt met eigen ogen zien hoe de zon straalt. Nicolàs heeft in het observatorium verschillende telescopen opgesteld waarmee je de details van de zon, dus ook de zonnevlekken goed kunt zien.

Een recente foto van de zon waarbij de activiteiten van de zon goed te zien zijn. (Foto: Nicolàs de Hilster)

Telescopen en zonnewijzers

Ook in zijn tuin heeft hij, naast twee nauwkeurige zonnewijzers, telescopen staan waarmee zonnevlekken en protuberansen (een lange, grillig gevormde materiebrug in de atmosfeer van de zon) kunnen worden waargenomen. Omdat het observatorium slechts ruimte biedt aan vier personen tegelijk dienen bezoekers zich van tevoren aan te melden, zodat er een tijdsplanning kan worden gemaakt. In de tuin zijn voldoende zitplaatsen om te wachten tot er plaats is in het observatorium. Grotere groepen zijn welkom, maar zullen in delen het observatorium bezoeken. Het aanmelden kan via zonnekijkdag@dehilster.info.

Nicolàs stelt zijn observatorium open van 10.30 uur tot 18.00 uur. Tijdige aanmelding is wenselijk. De toegang is gratis. Meer informatie vindt u op www.zonnekijkdag.nl.