Castricum – Sinds 2012 is de inrichting van het terrein van zorgverlener Parnassia Groep op het landgoed Duin en Bosch behoorlijk veranderd, onder andere door de realisatie van een groot aantal woningen. Omdat de exploitatie van drie monumenten verliesgevend is, wordt onderzocht of de gebruiksmogelijkheden daarvan kunnen worden uitgebreid. Dit zou kunnen betekenen dat de ondernemers in het Administratiegebouw plaats moeten maken voor woningen.
Door Hans Boot
De bewoners, huurders en eigenaren van panden op het terrein van Duin en Bosch zijn per brief van 19 maart 2024 van het college geïnformeerd over onderzoeken die de gemeente samen met Parnassia Groep uitvoert om tijdelijke woningen binnen het landgoed te kunnen bouwen. In de brief wordt ook vermeld dat gezamenlijk wordt onderzocht of de monumenten Administratiegebouw (A-gebouw), het Lescentrum en het Techniekgebouw een nieuwe bestemming kunnen krijgen.
Drie varianten
Vervolgens organiseerde Parnassia op 18 juli voor huurders in het A-gebouw een informatieavond over de stand van zaken met betrekking tot de drie rijksmonumenten. Aan de hand van een presentatie werd meegedeeld dat niet alle functies van dit gebouw passen in de huidige bestemming. Ook werd gezegd dat de exploitatie van dit pand een jaarlijks tekort van € 150.000,- laat zien.
Er worden nu drie varianten onderzocht. Voor alle drie geldt dat Parnassia als voorwaarde stelt dat er ruimte blijft voor sociale ondernemers die bijdragen aan de identiteit en levendigheid van woonzorgpark Duin en Bosch. Het gaat dan om functies als De Oude Keuken en Bak’m. Verder is het nadrukkelijk de wens van Parnassia dat er ook ruimte blijft voor laagdrempelige huisvesting van lokale ondernemers. Voor de huisvesting van de werk- en activiteitenfuncties van Reakt is het idee om blijvend het Techniekgebouw in te zetten.
Concrete afspraken
Omdat een van de varianten inhoudt dat alle ruimtes aan de voorkant van het A-gebouw worden bestemd voor woningbouw, is ondernemer Bart Molenaar zeer geïnteresseerd in de uitkomst van het onderzoek. Hij licht toe: ,,Ik ben directeur van Braint Academy en samen met mijn vrouw Tanja ontwikkel ik online cursussen zakelijk schrijven voor bedrijven. Sinds 2014 huren wij met veel plezier deze unit. Uit berichtgevingen heb ik begrepen dat Parnassia in oktober of november van dit jaar bekend maakt op welke variant de keuze valt. Dan wil men een overlegstructuur met diverse betrokkenen in het leven roepen, want de plannen kunnen natuurlijk heel ingrijpend zijn en veroorzaken nu al onrust. De meeste huurders hebben namelijk een contract met een opzegtermijn van een half jaar voor beide partijen. In ieder geval schijnt Parnassia nog geen concrete afspraken te hebben gemaakt met ontwikkelaars en is ons verzekerd dat de huidige situatie tot begin 2027onveranderd blijft, ook gezien de tijd die nodig is om de bestemming te wijzigen.’’
Reactie Parnassia Groep
Marieke van de Ven, bestuurder van Parnassia, benadrukt het belang van deze veranderingen: ,,We kunnen het ons niet veroorloven dat er jaarlijks geld wegvloeit naar de instandhouding van oude gebouwen die hun functie voor de zorg hebben verloren. En dan hebben we het nog niet over grotere renovaties of verduurzaming, die op een dag echt onvermijdelijk zijn. Daarom onderzoeken we of het mogelijk is dat twee van de drie rijksmonumenten een nieuwe eigenaar krijgen. Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat we de gebruiksmogelijkheden voor deze panden verruimen. Daarvoor ontwikkelen we nu scenario’s. Parnassia doet daarbij haar best om ruimte te behouden voor lokale ondernemers. In ieder geval zal er ruimte zijn voor de sociale ondernemers die woonzorgpark Duin en Bosch een gezicht geven en waarvoor veel mensen van buiten naar de locatie Duin en Bosch komen. Denk aan De Oude Keuken en Bak’m. We verwachten eind van dit jaar enkele scenario’s te hebben ontwikkeld. Op basis daarvan gaan we in gesprek met alle belanghebbenden. Dat zijn de huurders, maar bijvoorbeeld ook omwonenden, onze cliëntenraad en familieraad.’’