Ongelukje: eerste lammetjes lopen al rond

Bakkum – Het is nog hartje winter, maar de eerste lammetjes lopen al rond bij de familie Twisk aan de Bleumerweg. Is dit niet wat vroeg in het jaar?

Door Henk de Reus

Wim Twisk legt het uit: ,,Normaal worden de eerste lammetjes pas eind februari geboren, maar hier is sprake van ‘een ongelukje’. Van de lammetjes die in een bepaald jaar worden geboren houden we er altijd ongeveer twintig over, waarmee we het jaar erop verder fokken. De rammetjes worden na verloop van tijd van de ooitjes gescheiden en gaan na de langste dag weg om elders afgemest te worden. Een van de rammetjes zag zijn kans schoon en sprong over het hek. Dit hebben we niet gezien. Het viel ons wel op dat een van de ‘ooitjes’ zich wat merkwaardig gedroeg tussen haar soortgenootjes. De deugniet liet er geen gras over groeien en bezwangerde in korte tijd enkele ‘dames’. Hier kwamen we pas later achter.”

Het kroost loopt inmiddels vrolijk rond in de stal en Sam (4) vindt het wat leuk om ze af en toe even te aaien of de fles te geven. Het bewuste rammetje is wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag inmiddels uitgesloten van verdere deelname aan het fokprogramma.

Op de foto:
Sam (4) vermaakt zich best met de lammetjes. (Foto: Henk de Reus)