Onderstel voor ‘stopcontact op zee’ vertrekt vanuit Vlissingen naar Egmond

Regio – Enkele weken na de succesvolle ‘load out’ op de werf van Heerema Fabrication Group verlaat het stalen onderstel voor het transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) vandaag of morgen de haven van Vlissingen. Op een drijvend ponton wordt het gevaarte naar zijn plek op zo’n vijftig kilometer voor de kust van Egmond gebracht. Via dit ‘stopcontact op zee’ brengt TenneT vanaf 2024 duurzame windenergie aan land.

Tien maanden na de start van de bouw werd de grote gele draagconstructie (49 meter hoog, met een gewicht van zo’n 2.300 ton) eerder deze maand al op een drijvend ponton geplaatst. Voor dit fraaie staaltje Vlissings vakwerk begint nu dan eindelijk de reis richting de uiteindelijke locatie voor de kust van Noord-Holland. Mochten de weersomstandigheden op zee een veilig transport niet toelaten, dan wordt de afvaart tot nader order uitgesteld.

Orion

Op ruim vijftig kilometer voor de kust van Egmond zit de reis voor de grote stalen constructie er op. Onder van te voren bepaalde condities zoals golfhoogte en wind tilt het hijsschip Orion het onderstel op en wordt het ponton onder het jacket vandaan gesleept. Na de exacte positionering op de locatie wordt de staalconstructie door de kranen van het schip op de zeebodem gezet.

Het verplaatsen van het jacket west Alpha naar het ponton op de werf van Heerema in Vlissingen. (Foto: Boumedia)

Stevig verankerd

Op de vier hoekpunten wordt de jacket met behulp van heipalen, die tot meer dan vijftig meter in de zeebodem worden geheid, vastgezet. De heipalen worden geleid door grote buizen van tien meter die verbonden zijn met de voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) wordt een dusdanige verbinding verkregen dat het platform straks zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

Fundament

Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plekke nauwkeurig onderzocht. Ook is onderzocht of er zich geen niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen er ook voor dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door stroming van het zeewater. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur van veertig jaar.

Stopcontact op zee

De komende jaren sluit TenneT de windparken op zee aan op het elektriciteitsnet op land, zodat de opgewekte energie kan worden gebruikt. Op het onderstel voor het platform Hollandse Kust (west Alpha) wordt volgend jaar de kant-en-klare bovenbouw geplaatst. Vanaf 2024 is het platform gereed en brengt TenneT met dit ‘stopcontact op zee’ 700 megawatt duurzame windenergie aan land. Het onderstel is gebouwd door Heerema Fabrication Group in Vlissingen in opdracht van Smulders en Equans, die alle platforms (jacket en topside) voor de projecten Hollandse Kust  (noord) (west Alpha) en (west Beta) realiseerden. (Foto’s: Boumedia)