Onderstel stopcontact Hollandse Kust (west Alpha) voor de kust Egmond geïnstalleerd

Egmond – Het onderstel voor het offshore transformatorplatform Hollandse Kust (west Alpha) van TenneT is succesvol geïnstalleerd voor de Noord-Hollandse kust. Volgend jaar wordt voor dit stopcontact op zee de kant-en-klare bovenbouw met daarin de transformatoren op het onderstel geplaatst. Vanaf 2024 is de constructie gereed en brengt TenneT met het platform, dat een vermogen heeft van 700 megawatt, duurzame windenergie aan land.

Na het vertrek uit de Vlissingse haven bereikte het onderstel voor het transformatorplatform vorige week de eindbestemming op zo’n 50 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee. Daar werd de staalconstructie van 49 meter hoog met een gewicht van 2.300 ton door hijsschip Orion vanaf het drijvende ponton op de zeebodem geplaatst.

Verankerd

Het onderstel is op de vier hoekpunten met behulp van heipalen, die tot meer dan vijftig meter in de zeebodem zijn geheid, vastgezet. De heipalen zitten in grote buizen van tien meter die vast gelast zijn aan voeten van het onderstel. Door de ruimte tussen de palen en de buizen te vullen met cement (grout) is er een dusdanige verbinding verkregen dat het platform zelfs de zwaarste storm op de Noordzee kan doorstaan.

Bed van stenen

Voorafgaand aan de plaatsing is de bodemgesteldheid ter plekke nauwkeurig onderzocht. Ook is onderzocht of er zich geen niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog bevinden. Vervolgens heeft de aannemer een groot bed van stenen gestort voor een stevig en vlak fundament. De stenen zorgen er ook voor dat de bodem onder de jacket niet wegspoelt door stroming van het zeewater. Met regulier onderhoud heeft de constructie een minimale levensduur van wel veertig jaar.

Installatie zeekabels

Vanaf het strand van Heemskerk/Wijk aan Zee is Tennet bezig met de installatie van zeekabels. Daarmee worden de stopcontacten voor Hollandse Kust (noord) en (west Alpha) aangesloten op het elektriciteitsnet. Deze kabels worden op veilige diepte gelegd. Achter de duinen worden ze gekoppeld aan de landkabels voor de aansluiting op het hoogspanningsnet langs snelweg A9 bij Beverwijk.

Stopcontact op zee

Met het platform Hollandse Kust (west Alpha) creëert TenneT een stopcontact voor het gelijknamige windpark dat op zee wordt gebouwd. Met de aansluiting op het elektriciteitsnet, zorgt de netbeheerder dat de opgewekte duurzame energie op land kan worden gebruikt. Het platform krijgt een capaciteit om 700 megawatt groene stroom aan land te brengen. Dat is ongeveer net zoveel als het verbruik van alle huishoudens en industrie van de stad Amsterdam. (Foto: Flying Focus)