Onderlangs (beeld)schoner dan ooit

Castricum – Het was zaterdag eigenlijk te mooi weer om zwerfvuil op te gaan ruimen. Het strand en de eigen tuin lonkten. Maar ach, het is maar een uurtje en het is zo aardig om te doen: een stukje groen van het eigen dorp opruimen. De deelnemers van Plogging Castricum liepen het Klimduin en Onderlangs na op plastic en blik.

Op de parkeerplaats en in het groen langs het fietspad werd heel wat afval gevonden en opgeruimd. Het wandelpad onderaan de Papenberg langs de duinrel en de voetbalvelden van Vitesse ’22 bleek daarentegen – op een enkel plastic zakje hondenpoep, dat over het hek was geslingerd – nagenoeg schoon. En toch wordt hier veel gewandeld. Honden mogen er loslopen en er wordt door jong en oud gesport dat het een lieve lust is. Daar waar veel gerecreëerd wordt, ligt meestal ook veel afval. Maar niet hier. Misschien omdat het ook wel erg mooi is geworden sinds PWN er de duinrel in ere heeft hersteld. Dat wat mooi is, wordt misschien wat makkelijker gekoesterd en onderhouden.

Look-zonder-look en hyacinten omzomen het zandpad. In de duinrel is de grote lisdodde hoog opgeschoten met flinke rietsigaren. In het water krioelt het van kikkervisjes. Tussen de takkenbos die in het water hangt schuilen kikkers voor de reiger die zich niet laat verjagen door vrolijk spelende honden en net doet alsof hij een standbeeld is. De oude betonnen tankmuur blijkt een kraamkamer voor joekels wijngaardslakken. Een klein meisje bakt met haar vader zandtaarten op het Klimduin en op het veld treft Vitesse thuis de ploeg van FC Castricum. Een prachtige voorjaarsdag daar onderaan de Papenberg!