Ondanks statiegeld Castricum nog vol plastic flesjes

Castricum – Gewapend met een fietskar vol plastic flesjes en zes kinderen aan zijn zij trok Theo Versteegen (69) zaterdag naar Albert Heijn in winkelcentrum Geesterduin. Vier van de kinderen – Noralie (10), Sophie (9), Willem (8) en Karel (6) – hadden bij de Klimaatmars op 12 maart een gokje gewaagd over de hoeveelheid flesjes in de fietskar. Die 149 flesjes had Theo de afgelopen maanden gevonden tijdens het fietsen, wandelen en hardlopen in Castricum en omgeving.

Automaat accepteert minder dan 1/3e

Na het gezamenlijk inleveren bij de flessenautomaat werd het geld verdeeld tussen de vier kinderen. Het grootste bedrag was voor winnares Noralie, die vriendinnen Lana en Jolien mee had genomen, omdat zij met haar gok op 100 flesjes het dichtstbij zat. De opbrengst viel met 10 euro wel wat tegen. De automaat accepteerde namelijk maar 55 flesjes. Soms was de reden duidelijk (geen wikkel of te beschadigd), maar zeker niet altijd. Ook was het opvallend hoeveel plastic sapflesjes van de Albert Heijn tussen de gevonden flessen zaten en die kunnen nog steeds niet ingeleverd worden.

Slecht voor natuur

Vanaf 1 juli 2021 zit er 15 cent statiegeld op kleine petflesjes. Op grotere flessen zit dat al langer (25 cent). Het is de bedoeling dat producenten van plastic drinkflessen op die manier uitkomen op de 90 procent die zij verplicht zijn om in te zamelen voor recycling. ,,Dat gaat zo natuurlijk nooit lukken. Belangrijk is dat alle plastic flesjes ook daadwerkelijk ingeleverd kunnen worden. Dus die sapflesjes van Albert Heijn kunnen echt niet meer. En ook moeten mensen ze gewoon zelf onbeschadigd inleveren.’’ De kinderen snappen sowieso niet waarom zo veel mensen de flesjes op straat weggooien. Willem: ,,Dat moeten ze niet doen, want dat is echt slecht voor de natuur. Die gaat daar kapot van.’’

Op de foto:
Karel, Willem, Sophie, Lana, Noralie, Jolien en Theo met de 182 gevonden flesjes. (Foto: aangeleverd)