Ommetje vanuit museumgemaal Akersloot

Akersloot – Elke eerste zondagmiddag van de maand is er vanuit Museumgemaal 1879 een wandelexcursie over de ontstaans- en bewoningsgeschiedenis van het landschap in Akersloot. Judith Hollenberg en Hein Dil zijn de gidsen.

Judith wil meteen duidelijk maken dat het vooral om de verhalen gaat. ,,Soms denken mensen dat we grote afstanden afleggen. Dat kan afschrikken. Maar we lopen misschien net een kilometer. Hier in de zuidoosthoek van het dorp is genoeg te vertellen om toch anderhalf uur met elkaar onderweg te zijn.’’’ Bij archeologische opgravingen op Klein Dorregeest zijn bewoningsporen van vijfduizend jaar oud gevonden. ,,Hoe bijzonder is dat’’, vraagt Judith zich hardop af. ,,We praten dan over de periode dat de mensen zich voor het eerst ergens gingen vestigen. Van jagers/verzamelaars werden het boeren met een vaste woon- en verblijfplaats.’’

Het leuke van de wandelingen is dat je bijzonderheden in het landschap pas herkent als je daar op wordt gewezen. Een slingerende waterloop, een kleine verhoging in een weiland, de aanwezigheid van een dijk. ,,Als je de verhalen erbij hoort, ga je heel anders om je heen kijken. Gaat het meer leven’’, vertelt Judith. Ze leerde hoe je het landschap kunt lezen tijdens een cursus tot Oer-IJ-gids. Hein Dil raakte pas echt geïnteresseerd in de lokale geschiedenis na zijn pensionering. Het begon met een eigen onderzoek naar de oorsprong van het familiebedrijf Dilvis, dat al vijf generaties actief is in de zoetwatervisserij. Door zelfstudie is hij steeds meer te weten gekomen over het verleden van Akersloot en omgeving. Via boeken, internet en ook vooral door met oudere dorpsgenoten in gesprek te gaan.

,,Hier in de buurt is niet eens zo gemakkelijk te zien wat het landschap zo bijzonder maakt. Maar met de verhalen erbij gaat het pas leven, kan je je er een beeld bij vormen.’’ Judith en Hein delen de passie voor de geschiedenis en vullen elkaar bij de wandelingen mooi aan. Wie een keer mee wil, kan zich per e-mail (info@oerij.eu) aanmelden. Deelnemers betalen 3 euro. Het vertrek is om 13.00 uur bij Museumgemaal 1879 aan de Fielkerweg 4. In het oude ketelhuis is ook nog een kunstexpositie te zien, op zolder bevindt zich een infopunt van de Stichting Oer-IJ en bezoekers hebben de gelegenheid de oude elektrisch aangedreven vijzel te bekijken.

Op de foto:
Judith Hollenberg en Hein Dil vertellen over de lokale geschiedenis tijdens een ommetje vanuit Museumgemaal 1879 in Akersloot. (Foto: Stichting Oer-IJ)