Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ-gids

Castricum – Met ingang van zondag 8 oktober organiseert stichting Oer-IJ maandelijks een ommetje in het buurtschap Oosterbuurt. Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding vertelt een gids over de bewonings- en ontstaansgeschiedenis van dit buurtschap.

Aan het begin van de twintigste eeuw bestond Castricum slechts uit een paar dunbevolkte buurtschappen. Ze zijn in de middeleeuwen ontstaan op zandbanken in de voormalige binnendelta van het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn die uitmondde in de zee bij Castricum. Op de hoger gelegen zandgronden ontstonden tuinbouwgebieden, terwijl de lagere gebieden werden ingericht als weilanden. Het agrarische karakter van de Oosterbuurt is nog steeds herkenbaar, zoals op de Breedeweg. Eeuwenlang stroomde de Ciebeek langs de noordelijke grens van de Oosterbuurt. Deze beek diende als afvoer van het regen- en kwelwater vanuit het duingebied naar de Castricummerpolder.

De wandeltocht voert langs de volgende markante plekken:

De Schuilkerk

In de schuilkerk beleden bewoners in het geheim hun geloof tijdens de periode van religieuze onderdrukking. De gidsen vertellen verhalen over moedige mensen die hier bijeenkwamen en over de bijzondere architectuur van deze historische plek.

Vindplaats van Hilde

Het verhaal van Hilde, de naamgever van het Archeologisch Museum Noord-Holland, gevestigd achter het station in Castricum. Waar en hoe is het graf van ‘Hilde’ ontdekt?

Kastelen ‘t Blockhuijs en Cronenburg

Tijdens deze wandeling maak je ook kennis met de plekken waar kastelen ’t Blockhuijs en Cronenburg hebben gestaan. De gidsen nemen je mee terug in de tijd en vertellen over de bewoners en de rijke geschiedenis van deze kastelen.

Timpaan

Het timpaan op het woongebouw herinnert aan de archeologische opgravingen uit 1995 en 1996 in de Oosterbuurt. Een deel van een opgravingstekening is hierbij tot een kunstwerk verheven. Kortom, het Ommetje Oosterbuurt in Castricum biedt een unieke kans om de geschiedenis en cultuur van deze wijk te ontdekken, samen met enthousiaste Oer-IJ-gidsen.

Aan het ommetje kunnen maximaal vijftien personen deelnemen. De start is om 13.00 uur bij zwembad De Witte Brug aan de Jacob Rensdorpstraat 1 en de wandeling duurt ongeveer anderhalf uur. Reserveer via info@oerij.eu om deel te kunnen nemen. Volgend jaar vindt het ommetje elke tweede zondag van de maand plaats in de periode van 10 maart tot en met 13 oktober. (Foto: aangeleverd)