Ommetje Oosterbuurt met Oer-IJ-gids

Castricum – Op zondag 12 mei organiseert stichting Oer-IJ weer het maandelijkse ommetje in het buurtschap Oosterbuurt. Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding vertelt een gids over de bewonings- en ontstaansgeschiedenis van het gebied. Aan het begin van de twintigste eeuw bestond Castricum slechts uit een paar dunbevolkte buurtschappen. Ze zijn in de middeleeuwen ontstaan op zandbanken in de voormalige binnendelta van het Oer-IJ, een zijtak van de Rijn die uitmondde in de zee bij Castricum. Op de hoger gelegen zandgronden ontstonden tuinbouwgebieden, terwijl de lagere gebieden werden ingericht als weilanden.

Het agrarische karakter van de Oosterbuurt is nog steeds herkenbaar, zoals op de Breedeweg. Eeuwenlang stroomde de Ciebeek langs de noordelijke grens van de Oosterbuurt. Deze beek diende als afvoer van het regen- en kwelwater vanuit het duingebied naar de Castricummerpolder. De wandeltocht voert langs de schuilkerk, de vindplaats van Hilde en de locaties waar de kastelen ‘t Blockhuijs en Cronenburg hebben gestaan. De gidsen nemen je mee terug in de tijd en vertellen over de bewoners en de rijke geschiedenis van deze kastelen. Het vertrekpunt van de wandeling is zwembad De Witte Brug aan de Jacob Rensdorpstraat 1. Aanmelden voor deelname: info@oerij.eu.

Op de afbeelding:
In de schuilkerk beleden bewoners in het geheim hun geloof tijdens de periode van religieuze onderdrukking. (Foto: Beeldbank Oud-Castricum, nr. 300688)