Oekraïense vluchtelingen welkom bij Bibliotheek Kennemerwaard

Castricum – De oorlog in Oekraïne houdt de wereld in zijn greep. Inmiddels hebben al miljoenen burgers huis en haard verlaten om op zoek te gaan naar een veilige plek. Ook in Nederland vangen wij duizenden Oekraïense inwoners op. Bibliotheek Kennemerwaard wil graag iets doen voor deze Oekraïense vluchtelingen. Daarom heeft men een ‘Welkom Box’ samengesteld. Daarin zit onder meer een bon voor een jaar gratis lidmaatschap. De bibliotheek biedt allerlei mogelijkheden om mensen uit Oekraïne in een veilige en rustige omgeving te ondersteunen met hun verblijf in Nederland.

Taalondersteuning

Het Taalhuis is een plek in de bibliotheek. Hier kun je meedoen met het Taalcafé. In verschillende vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard zijn taalcafés waar anderstalige volwassenen Nederlands met elkaar kunnen oefenen. Je kunt er ook eenvoudige boeken en een makkelijke krant vinden. En er zijn ook heel veel programma’s om zelf, of met je taalmaatje, op de computer te oefenen.

Hulp bij invullen formulieren

Met vragen over de overheid kun je terecht bij het Digitale Overheid Spot. Maar bij dit gratis inloopspreekuur kun je ook langs komen met je vragen over taal, rekenen en omgaan met de computer. Bijvoorbeeld een afspraak maken bij de gemeente of het aanvragen van Digi-D. Ook kun je hulp krijgen bij het leren gebruiken van de computer.

Voorlezen aan kinderen

Jonge kinderen en hun ouders kunnen aansluiten bij bestaande voorleesactiviteiten als BiebStart en BiebStart PLUS. Iedere week zijn er voorleesmomenten in verschillende vestigingen Kinderen van 0 tot 6 jaar zijn samen met hun (groot)ouders of verzorgers van harte welkom. De ochtenden zijn gratis te bezoeken. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon langkomen en meedoen!

Gratis gebruik wifi en printmogelijkheden

In alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard is het mogelijk om gratis gebruik te maken van WiFi. Ook voor het printen van documenten kun je in de bibliotheek terecht.

Waar verkrijgbaar

De Bibliotheek Welkom Box is verkrijgbaar in alle vestigingen van Bibliotheek Kennemerwaard en in de gemeentehuizen van Alkmaar, Heerhugowaard, Castricum en Bergen. (Foto: Pixabay)