NS wil confrontatieschermen bij fietsenstalling station plaatsen

Castricum – Vorig jaar verschenen er in deze krant diverse berichten over de diefstal van e-bikes uit de bewaakte fietsenstalling bij het station. Ook bemoeide de politiek zich ermee nadat Lokaal Vitaal bij het college aan de bel had getrokken. Langzaam komt de NS nu in beweging en heeft onder andere Castricum uitgekozen voor een proef om bij het toegangspoortje van de bewuste stalling een zogenoemd confrontatiescherm te plaatsen.

Door Hans Boot

In zijn brief van 19 september 2023 beantwoordt het college vragen van Lokaal Vitaal over het toenemend aantal diefstallen van e-bikes uit de stalling bij het station. Er wordt onder andere gesteld dat de NS de stalling bewaakt en ProRail als eigenaar verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud. Het college geeft ook aan bereid te zijn om met de NS in overleg te treden en noemt als mogelijke maatregel het zichtbaar maken van fietsendieven door het plaatsen van confrontatieschermen. Die zenden live bewakingsbeelden uit, net als wordt toegepast boven toegangspoortjes van supermarkten. Wie het poortje passeert, ziet zichzelf op het scherm, wat de fietsendieven moet afschrikken.

Kennelijk had het signaal effect, want de NS heeft inmiddels laten weten dat men met een proef wil starten voor het aanbrengen van bedoelde schermen in een aantal gemeenten, waaronder Castricum. Daaraan werd toegevoegd dat voor de proef enige maanden nodig zijn om de resultaten te kunnen meten. Over de planning werd alleen gemeld dat de schermen in de loop van dit jaar worden geplaatst.

Twijfels

De Castricumse afdeling van de Fietsersbond is ook betrokken bij de problemen die de stalling veroorzaakt. De bond zag in cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal fietsdiefstallen (waaronder e-bikes) in Castricum in 2023 fors was gestegen, een beduidend scherpere toename dan in Heiloo of Uitgeest. Het jaarlijks aantal liep in Castricum op van 70 à 90 voor corona tot maar liefst 210 in het afgelopen jaar.

De Fietsersbond voerde een mailwisseling met de NS en pleitte voor een fysieke bewaking met een fietsshop, zoals ook voor de renovatie van station Castricum het geval was. Woordvoerder Alex van der Leest heeft twijfels over de aangekondigde proef en gaf desgevraagd als reactie: ,,We verwachten hier weinig van, zelfs als je de beelden op internet zet of op grote schermen op het Dorpsplein. Onze bond ziet meer in actieve, fysieke bewaking of het gebruik van fietskluisjes, zoals op naburige stations wordt toegepast.’’

Op de foto:
De huidige entree van de bewaakte stalling. (Archieffoto: Hans Boot)