Noord-Hollanders smeren zich in!

Regio – De zomer is nu echt begonnen! Inwoners van onze regio gaan graag naar de kust voor wat verkoeling. Maar aan zee zijn de zomers zonniger dan in het binnenland. Dat lijkt misschien fijn, maar het vraagt ook om goede zonbescherming. Een goede reden voor GGD Hollands Noorden om leden van het gezondheidspanel te vragen hoe zij zichzelf beschermen tegen de zon. Ruim 2.700 leden van het Gezondheidspanel GGD Hollands Noorden hebben een korte online vragenlijst over zonbescherming ingevuld.

Huidkanker is de meeste voorkomende vorm van kanker in Nederland. UV-straling, en vooral verbranding door de zon, heeft een grote invloed op het ontstaan van huidkanker. In gebieden aan de kust schijnt de zon in de drie zomermaanden samen gemiddeld ongeveer honderd uur langer dan in oostelijk Nederland. Dat zie je terug in de cijfers: In de regio Noord-Holland-Noord (NHN) is het aantal vastgestelde diagnosen melanoom, de meest gevaarlijke vorm van huidkanker, het hoogst van Nederland. Gelukkig kun je zelf veel doen om de schadelijke invloeden van de zon te beperken. Het advies is: regelmatig zonnebrand smeren, beschermende kleding dragen (UV-werende kleding, zonnebril of hoofdeksel) en de zon weren bij sterke zonkracht door bijvoorbeeld binnen te blijven tussen 12.00 en 15.00 uur.

GGD Hollands Noorden bevroeg de leden van het gezondheidspanel hoe zij zichzelf beschermen tegen de zon. Bijna veertig procent van de ondervraagden smeert zich vaak of altijd in met zonnebrandcrème als zij naar buiten gaan op zonnige dagen. Slechts één op de vijf smeert zich nooit of zelden in. De meest genoemde reden om niet altijd zonnebrandcrème te gebruiken is dat er niet aan gedacht wordt. Smeerpalen op openbare plekken zijn daarom goede initiatieven die je eraan herinneren en het je makkelijker maken om je in te smeren. Het merendeel van de inwoners van NHN weet gelukkig dat zonnebrandcrème niet schadelijk is voor de gezondheid, maar juist beschermt tegen huidkanker. Driekwart van de inwoners van NHN blijft in de schaduw om de zon te weren. Het is belangrijk dat de omgeving schaduwrijk genoeg is ingericht, door bijvoorbeeld schaduwplekken te creëren bij sportvelden, openluchtzwembaden en andere recreatieplekken. Denk hierbij aan hoge bomen, of bijvoorbeeld een schaduwdoek of grote parasol. Naast het weren van de zon wordt vaak een zonnebril (72%) of een hoofdeksel (51%) gebruikt om het gezicht te beschermen. (Foto: Armin Rimoldi via Pexels)