Nog ruimte voor deelname aan project ‘Join us’

Foto boven:
Thom (26) en Indira (17) voelen zich ‘happy’ bij ‘Join us’ en nodigen andere jongeren uit om aan te haken. (Foto: Henk de Reus)

Castricum – In april van dit jaar is het jongerenwerk in Castricum gestart met ‘Join us’. Dit is een landelijke initiatief waarbij jongeren die in een sociaal isolement zitten via twee wekelijkse bijeenkomsten hun sociale netwerk kunnen uitbreiden en daarnaast hun sociale zelfredzaamheid kunnen vergroten.

Door Henk de Reus

Castricum is tot nu toe de enige gemeente in Noord-Holland die Join us heeft ingekocht. Om deze reden krijgen de jongerenwerkers van Stichting Welzijn Castricum aanmeldingen van jongeren uit de gehele provincie. Amber Hulsken (projectleider): ,,Afgelopen april zijn we gestart met een groep voor 18-25 jarigen en in juni volgde de eerste bijeenkomst voor jongeren van 12-18 jaar. Er kwamen vooral veel aanmeldingen binnen voor de oudere groep en daarom hebben we besloten om een tweede groep samen te stellen. Deze gaat 31 augustus van start en er is nog plek.”

Terwijl Mieke Rozing enkele deelneemsters begeleidt bij het tekenen, passen twee anderen hun creatie in op de schets achter haar. (Foto: Henk de Reus)

De vele aanmeldingen zijn volgens Amber een signaal dat een initiatief als Join us van essentieel belang is, zeker in deze onzekere (corona) tijd. ,,Het is mooi om te zien hoe de deelnemers ‘groeien’. We laten de initiatieven voor activiteiten bij de deelnemers zelf en zien dat ze steeds meer durven op te pakken. Ook zijn er al verschillende vriendschappen ontstaan en organiseren deelnemers, buiten het project om, zelf activiteiten, zoals samen naar de bioscoop gaan, terrasjes pakken, winkelen, een middagje kanoën, etc. Leuk is te vermelden dat twee meisjes inmiddels dikke vriendinnen zijn geworden en samen op vakantie zijn gegaan. Alle jongeren tussen de 12 en 25 jaar die zich alleen voelen en daar verandering in willen brengen zijn welkom. Ze kunnen gratis en vrijblijvend deelnemen, zodat ze bij gevoelens van eenzaamheid direct aan kunnen sluiten.”

Overtoomse Kattenmuur

We ontmoeten Amber bij de Overtoomse Kattenmuur, waar een groepje jongeren van Join us en van Conquista Worldwide Anderstaligen meedoet aan een workshop die verzorgd wordt door Mieke Rozing. Zij is leerkracht beeldende vorming op de basisscholen. Aan een muur achter haar hangt een schets. Hierop zijn enkele kenmerkende gebouwen uit de directe omgeving afgebeeld. Ze duidt de gebouwen en geeft de deelnemers een instructie. Het is de bedoeling dat zij katten gaan intekenen. Enkele stagiaires en vrijwilligers helpen de deelnemers een handje.

Eén van de buitenactiviteiten van Join us: een middagje kanoën op het Maalwater in Heiloo. (Foto: aangeleverd)

De woning van mede/initiatiefneemster Lilian van der Horst grenst direct naast de muurschets. Lilian legt uit: ,,Het woord ‘Kattenmuur’ is ontleend aan het feit dat hier altijd veel katten rondlopen. Voorheen bespoten buurjongens de muur met graffiti, waarbij ze taferelen uitbeeldden die betrekking hadden op de omgeving. De winkeliers hier gebruiken de muur als decoratie, bijvoorbeeld bij het uitstallen van kleding. Maar sinds de buurjongens verhuisd zijn ziet het er allemaal wat rommelig uit. De muur brokkelt langzaam af en het onkruid groeit er weelderig. Ook worden er vaak fietsen tegenaan gekwakt. Ik heb de muur al enkele keren met de verfroller bewerkt.”

Ervaringen deelnemers

Indira (17) en Thom (26) nemen namens Join us deel aan het initiatief. Indira maakt deel uit van de jongste groep (12 -18 jaar) die in juni is gestart. Ze legt uit waarom ze is ingestapt. ,,Ik miste contacten. Ik had best wel enkele vrienden, maar ik wilde ook graag in groepsverband activiteiten buiten de deur gaan doen. Dit is toch anders dan wanneer je met een enkeling op stap gaat. De meetings die er tot nu toe zijn geweest waren hartstikke gezellig. Het gaat mij niet zozeer om het uitbreiden van m’n sociale vaardigheden. Ik vind het vooral leuk om op een avond iets met anderen te hebben of te doen. Je hebt dan een doel.’’

Zelfs als je geen sociale problemen hebt kan het leuk zijn om mensen buiten je vertrouwde omgeving te ontmoeten. Thom maakt deel uit van de oudere groep (18 – 25 jaar). Hij draait sinds half april mee. Thom: ,,De reden dat ik meedoe is dat ik er behoefte aan had om meer sociale contacten en vriendschappen op te bouwen. Van onze groep maken veelal meisjes deel uit. Ik bouwde een goed contact op met een van de weinige jongens. Ik hoop dat meer jongens zich uitgenodigd voelen om zich aan te sluiten. Er hoeft echt geen drempel te liggen. Er is een verschil tussen ‘vrienden’ en ‘echte vrienden’. Met ‘echte vrienden’ bedoel ik vrienden die je dagelijks spreekt en met wie je meer hebt. Ik zou jongeren die behoefte hebben aan meer contacten adviseren om zich niet te verschuilen en uit hun schulp te komen. Meld je gewoon aan bij Join us, want het is hartstikke leuk.’’

Jongeren kunnen zich tot 31 augustus aanstaande opgeven via www.joinus.nu. Deelname is gratis. Op de site is meer informatie over het project te vinden.