Nog geen zicht op Europese School

Castricum –  Als het aan onderwijswethouder Ron de Haan ligt wordt de nieuwe Europese School in Castricum gebouwd. De gemeente is al enige tijd in de race met Alkmaar en Zaanstad over deze onderwijsvoorziening en het ziet ernaar uit dat de kaasstad alles in het werk stelt om deze vis binnen te halen.

Omdat het gebouw van de huidige Europese School in Bergen niet meer aan de eisen voldoet en renovatie onhaalbaar wordt geacht, hebben de gemeenten Alkmaar, Castricum en Zaanstad zich kandidaat gesteld voor een nieuwe vestiging die in 2028 gereed moet zijn.

Volgens berichtgeving in Dagblad Kennemerland zou de wethouder wachten op een schriftelijk verzoek van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om een plan voor de school in te dienen. Alkmaar heeft daarop niet gewacht en presenteerde donderdag al een locatie bij het station Alkmaar-Noord. De Haan is verrast: ,,Ik vind dit buitengewoon kortademig gedrag van Alkmaar. We hebben afgesproken om ons gezamenlijk te gaan inspannen om de school voor de regio te behouden, maar Alkmaar vindt dat kennelijk alleen een goed idee zolang het resultaat daar eindigt.” De wethouder wil zich graag sterk maken voor zijn dorp: ,,We hebben een intercitystation, strand, zee en een heleboel sportclubs. Bovendien is Castricum al een echte onderwijsgemeente.”

Vitesse ‘22

Alhoewel er nog geen concrete locatie voor het schoolgebouw voor handen is, heeft De Haan al een zoekgebied op het oog: ,,Dat is het sportcomplex van voetbalclub Vitesse ’22. Door herschikking van de velden en een eventuele verhuizing van de afdeling honk- en softbal kan daar ruimte worden gevonden.”

Jeroen Tromp, de kersverse voorzitter van de Castricumse voetbalvereniging aan de Puikman, reageert: ,,Mijn voorganger Hans Kaandorp is vorig jaar september door de wethouder op de hoogte gesteld van het feit dat het ministerie zijn oog op Castricum had laten vallen, maar de verdere berichtgeving hebben we in de kranten moeten lezen. In januari heeft het bestuur van Vitesse met de wethouder en ambtenaren om de tafel gezeten om te spreken over hun ideeën voor de toekomst van de sportcomplexen. Het bestuur gaat zich nu beraden over het voorstel voor de Europese School.”

De strijd omtrent de betreffende schoolkeuze duurt nog wel even voort. Naar verwachting wordt er pas eind dit jaar in Brussel door de Europese lidstaten gestemd over de beoogde locatie. (Tekst: Hans Boot) 

(Foto:  Het honk- en softbalveld van Vitesse ’22 – Hans Boot)