Nog 15% van de volwassenen rookt: Stoptober biedt je de kans om te stoppen!

Regio – Iets meer dan 15% van alle volwassenen in Noord-Holland-Noord rookt. Onder jongvolwassenen ligt het percentage zo’n vier procent hoger. Roken is nog steeds de belangrijkste oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Daarom is de inschrijving voor de tiende editie van Stoptober inmiddels gestart. Tijdens de maand oktober stoppen rokers gezamenlijk. Ze worden gedurende 28 dagen gemotiveerd en gestimuleerd dankzij een landelijke campagne. En dat heeft effect: na 28 dagen niet roken is de kans vijf keer groter dat een roker blijvend stopt.

GGD Hollands Noorden steunt de landelijke actie en roept alle rokers in Noord-Holland-Noord op hun sigaret voor eens en voor altijd te doven. De verwachting is dat ook dit jaar weer meer dan 50.000 mensen zullen stoppen met roken. Via www.stoptober.nl kan iedereen zich inschrijven. Mensen die eenmaal zijn gestopt met roken, blijven gemakkelijker een niet-roker wanneer zij samen met anderen stoppen. Stoppogingen zijn tot 77% succesvoller wanneer je als roker professionele hulp ontvangt. Daarom organiseert GGD Hollands Noorden op 19 september om 16.00 uur een gratis webinar voor zorgprofessionals, zodat zij mensen die willen stoppen zo goed mogelijk kunnen begeleiden en voorzien van stopadvies.

Handige tools om te stoppen

Naast de Stoptober-app, die deelnemers van Stoptober gratis kunnen downloaden, kunnen mensen
ook podcastserie De Stopcast luisteren, waarin bekende ambassadeurs vertellen over hun ervaringen
en long- en verslavingsartsen informatie delen over stoppen. De podcast is te beluisteren op www.stoptober.nl en via diverse podcast kanalen zoals Apple Podcast, Google Podcast en Overcast.
Voor bedrijven en organisaties die stoppen met roken bij hun medewerkers onder de aandacht willen
brengen is er een speciaal aanbod. Bedrijven kunnen op www.bedrijven.stoptober.nl meer informatie
vinden en aanvullende trainingen aanvragen. (Foto: Pixabay)