Nieuwe uitdaging na de vakantie? Volop vrijwilligerswerk beschikbaar!

Castricum – De zomervakantie loopt ten einde en voor veel mensen is dit een moment om zich te oriënteren op de bezigheden in het nieuwe seizoen. Het club- en verenigingsleven komt weer op gang en mensen pakken hun hobby’s weer op of gaan op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ben je toe aan iets nieuws? Bekijk dan eens de vele vacatures voor vrijwilligerswerk. Het verrichten van vrijwilligerswerk stelt je in staat nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe mensen te ontmoeten en te tijd op een nuttige en dankbare manier te besteden. Het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) houdt vanaf 11 september een open inloop op elke tweede en vierde maandag van de maand tussen 10.00 en 11.00 uur.

Nederland zou er heel anders uitzien, als niemand vrijwilligerswerk zou doen. Heel wat organisaties kunnen inmiddels niet meer zonder vrijwilligers. Wist je dat maar liefst drie miljoen Nederlanders vrijwilligerswerk doen? Ze krijgen er meestal geen geld voor (hooguit een onkostenvergoeding) maar in plaats daarvan verrijken ze zichzelf er wel in mentaal opzicht mee. Als vrijwilliger kun je daadwerkelijk het verschil maken op plaatsen waar dat echt nodig is. Vrijwilligerswerk is bovendien geschikt voor mensen van alle leeftijden. Met name in de leeftijdsgroep van 20 tot 35 jaar blijft het aantal aanmeldingen nog wat achter, terwijl het juist nu belangrijk is om voldoende aanwas van jongere vrijwilligers te krijgen. Immers, de vergrijzing in ons land zorgt ervoor dat in de komende jaren veel vrijwilligers op leeftijd zullen moeten afhaken. Om de activiteiten van de betrokken organisaties niet in gevaar te brengen, moeten er veel nieuwe vrijwilligers bijkomen.

Vacaturebank

Bij het VIP zijn alle vrijwilligersvacatures in de gemeente Castricum overzichtelijk gerangschikt. Op www.vrijwilligerswerkcastricum.nl/vacatures kun je filteren op categorie en op doelgroep, maar ook een losse zoekterm invoeren om jouw perfecte vrijwilligersbaan te vinden. Het aanbod is zeer divers, van ondersteuning bij het serveren van koffie of het bereiden van maaltijden tot bestuursfuncties en mensen die zich willen inzetten voor bijvoorbeeld gezinsondersteuning. Je kunt je aanmelden voor een vaste vrijwilligersbaan, maar je kunt ook kiezen voor een tijdelijk project. Diverse goede doelen zijn bijvoorbeeld op zoek naar collectanten, die slechts een paar uur van hun vrije tijd hoeven te besteden aan het inzamelen van geld. Dit is eenvoudig werk dat gemakkelijk in te passen valt in het weekschema, omdat je het kunt doen op het moment dat het jou schikt. Ook zijn bij veel organisaties eenmalige projecten waarvoor men vrijwilligers zoekt.

Niet vrijblijvend

Vrijwilligerswerk kun je het beste beschouwen als regulier werk. Dat wil zeggen: je gaat een bepaalde verplichting aan met de organisatie waarvoor je werkt. Men moet op je kunnen rekenen, het werk doe je op vrijwillige basis, maar niet vrijblijvend. Dat wil uiteraard niet zeggen dat je niet de mogelijkheid hebt om vrij te nemen. In goed overleg valt er veel te regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een bepaalde taak samen met iemand anders uitvoeren, waarbij je in overleg bepaalt wie wanneer het werk voor zijn rekening neemt. Ook kun je goede afspraken maken over vakanties, zodat je gewoon je eigen plannen kunt blijven uitvoeren. Afhankelijk van de aard van het vrijwilligerswerk kun je het soms ook heel goed combineren met het oppassen op (klein)kinderen. Door creatief te denken valt er veel te bereiken. Zo creëer je een win-winsituatie waarvan alle betrokkenen profiteren.

Inloop

Heb je vragen over vrijwilligerswerk? Weet je niet precies welke soorten vrijwilligerswerk er zijn of wat het beste bij je zou passen? De medewerkers van het VIP helpen je graag bij het maken van de keuze. Juist daarvoor is de nieuwe inloopmogelijkheid bedoeld. Elke tweede en vierde maandag van de maand ben je tussen 10.00 en 11.00 uur welkom in gebouw De Landbouw aan de Dorpsstraat 30. Schikt dat tijdstip niet? Stel dan je vraag per e-mail door een bericht naar vip@welzijncastricum.nl te sturen. Kijk op www.vrijwilligerswerkcastricum.nl voor uitgebreide informatie over vrijwilligerswerk en voor de actuele vrijwilligersvacatures. (Foto: Bos Media Services)