Nieuwe thriller Akersloter Frank van Zwol

Thrillerauteur en wildernisgids Frank van Zwol maakte voor zijn nieuwste boek Niemandsland een avontuurlijke researchreis in het Noordpoolgebied. Tijdens zijn zoektocht naar het verhaal achter de verlaten Russische mijnbouwenclave Pyramiden trok de Akersloter in zijn eentje met een loodzware rugzak dwars door de onherbergzame Arctische toendra en kampeerde onderweg met een struikeldraad rond zijn tent en een geweer onder handbereik om eventuele ijsberen van het lijf te houden. Hij bezocht onder meer Barentszburg, de spookstad Pyramiden en de crashsite van een in 1996 neergestorte Russische Toepolev. De crash wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak voor het verlaten van Pyramiden door de Russen. Rond dit ongeluk bleken er genoeg verdachte omstandigheden om Frank van Zwol op het spoor van een nieuwe thriller te zetten. Zo vertoont het onderzoeksrapport van de Noorse autoriteiten een paar opmerkelijke zwakke plekken: Hoe kon de GPS van de Toepolev van de rampplek verdwijnen? En wat deden twee Russen op de plaats van de crash voordat de bergingswerkzaamheden begonnen waren?

Net zoals in Frank van Zwol zijn eerdere thrillers Het Thule-incident en Klem, is ook Niemandsland op feiten gebaseerd. De avontuurlijke zoektocht die hij op Spitsbergen maakte naar de achtergronden van de vliegtuigcrash in 1996 vormt een realistische en doorleefde setting voor de fictieve avonturen van zijn hoofdpersoon Tom Brandt in Niemandsland. Tom Brandt, oud-marinier en fotograaf, werkt voor de MIVD en gebruikt zijn dekmantel als freelance natuurfotograaf om uitgerust met camera en telelens, ongestoord en onopvallend zijn werk te doen. Als hij onder het mom van een opdracht voor National Geographic op de Noordpool is en de satellietschotels van Svalsat aan een nader onderzoek moet onderwerpen, stuit hij op een wrakstuk dat is vrijgekomen door een afsmeltende gletsjer. Het blijkt de gps-ontvanger van een Russische Toepolev die in 1996 op Spitsbergen is neergestort met 141 inzittenden, voornamelijk mijnwerkers. Onderzoek van de gevonden gps werpt een verrassend nieuw licht op de toenmalige gebeurtenissen. Was de crash met de Toepolev inderdaad een ongeluk, of was er meer aan de hand? Waarom werd de nabijgelegen plaats Pyramiden plotseling door de Russen verlaten? Wie had er belang bij het onheil voor de Russische mijnwerkers?

De avonturen van Tom Brandt op Spitsbergen passen perfect in het huidige tijdsbeeld van de oplopende spanningen met Rusland en de Greenpeace acties tegen oliewinning nabij de Noordpool.

Niemandsland, auteur Frank van Zwol, ISBN 978 90 452 0406 2, 14,95, Karakter Uitgevers.

28-2014_Niemandsland LR boek Frank van Zwol