Nieuwe tentoonstelling over ‘De Makers van Holland’ in Huis van Hilde

Castricum – In Huis van Hilde is vrijdagavond een nieuwe tentoonstelling geopend die inzicht geeft in het leven in Holland tussen 900 en 1300. In ‘De Makers van Holland’ worden de harde werkers in beeld gebracht die verantwoordelijk waren voor de vorming van het landschap zoals we het vandaag de dag kennen.

,,Wegen, huizen, dijken en grazende koeien: de leefomgeving die we nu zo normaal vinden zag er ooit heel anders uit. Vroeger woonden er weinig mensen in de kustgebieden omdat het land er niet vruchtbaar was. De grond was niet geschikt voor akkerland, dus daar kwamen koeien op’’, vertelt Anouk Veldman van Huis van Hilde. ,,De Makers van Holland krijgen een gezicht in deze tentoonstelling. We laten zien hoe het leven eruit zag van boeren en gravers die onder het pachtstelsel werkten, ontginningen uitvoerden en veengronden omvormden tot vruchtbare akkers.’’

Laarzen en borden

,,De gezichten van deze makers zijn gereconstrueerd met behulp van archeologisch onderzoek, skeletten, isotopen en DNA-analyse. Bezoekers worden bij binnenkomst omringd door landschappen uit het verleden, waar ook de huidige gezichtspunten worden geprojecteerd. Zo kun je de verschillen goed zien.’’ Objecten als laarzen, schepen, borden met gravures, bijlen en klompen illustreren ambachten van toen en het dagelijks leven uit die tijd.

Photobooth

Een interactieve photobooth stelt bezoekers van alle leeftijden in staat zichzelf te verkleden en te fotograferen in een middeleeuws landschap. Kinderen kunnen deelnemen aan verschillende educatieve activiteiten en ook tijdens de kerstvakantie zijn er thema-workshops gepland. In november en december vinden er lezingen plaats over deze periode uit onze geschiedenis in samenwerking met stichting Oer-IJ. De tentoonstelling is te bezoeken tot en met 16 juni 2024. Kijk voor meer informatie op www.huisvanhilde.nl. (Foto: Lucienne van der Stouwe)