Nieuwe tentoonstelling Doggerland in Huis van Hilde

Castricum – Vanaf zaterdag 18 maart is in archeologiemuseum Huis van Hilde de nieuwe tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ te zien. In deze tentoonstelling maak je een ongekende tijdreis van een miljoen jaar naar één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Je maakt kennis met de vroegste bewoners van ons land.

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar daar waar nu de Noordzee ligt, liepen tijdens verschillende ijstijden dieren als mammoeten, wolharige neushoorns en reuzenherten rond. Enkele schaalmodellen daarvan zijn te zien in de tentoonstelling in Huis van Hilde. Bijna een miljoen jaar geleden bereikten vanuit dit gebied ook de eerste mensachtigen Europa. Veel later werd dit rijke gebied het thuis voor de Neanderthaler en nog later voor de moderne mens. De opwarming van de aarde zorgde ervoor dat Doggerland zo’n 8000 jaar geleden voorgoed verdween onder de golven. Sommigen noemen het daarom wel eens ‘Atlantis van de Noordzee’.

Oog in oog met de eerste Neanderthaler

Tegenwoordig vindt men nog altijd sporen en voorwerpen uit Doggerland. De tentoonstelling toont het verhaal over deze verdwenen wereld in de Noordzee. Vakkundige werktuigen van vuursteen, gewei en bot, fossielen van prehistorische dieren en zelfs een babymammoet zijn de getuigen van de rijke bewoningsgeschiedenis van Doggerland. Je staat oog in oog met de bekende reconstructie van Krijn, de ‘eerste Neanderthaler van Nederland’, die 50.000 jaar geleden in Doggerland leefde. Ook het schedelfragment op basis waarvan zijn reconstructie is gemaakt, kun je bekijken.

Vuursteen uit Castricum

Een andere unieke vondst is de tweezijdig bewerkte schaaf van vuursteen die in 2015 toevalligerwijs voor de deur van Huis van Hilde in een laag schelpmateriaal (afkomstig uit de Noordzee) is gevonden door Erik Machiels. Nog zo’n toevalvondst is een geweibijl van 11.000-5.000 jaar oud die door een 5-jarig meisje is gevonden op het strand van Texel. Deze en meer van de ingenieuze vondsten van onze voorouders zijn allen te zien in de tentoonstelling.

Van een selectie van de getoonde objecten is een reconstructie gemaakt die in het ArcheoLab van Huis van Hilde kan worden aangeraakt en onderzocht. De tentoonstelling ‘Doggerland, verdwenen wereld in de Noordzee’ is tot en met 29 oktober te zien in Huis van Hilde. De tentoonstelling stond eerder in het Rijksmuseum van Oudheden en reist onder de vlag van het project ‘Onder ons’ naar verschillende musea in Nederland. Kijk op www.huisvanhilde.nl voor openingstijden en meer informatie.

Op de foto:
Krijn, de Neanderthaler die zo’n 50.000 jaar geleden in Doggerland leefde. (Foto: Kennis & Kennis)