Nieuwe strandpost voor Reddingsbrigade en EHBO geopend

Foto boven:
Wethouder Beems (vierde van links) knipt samen met Willem van der Burgh (CRB) en strandcoördinator Marjo Vagevuur van de EHBO (rechts) het lint door. Geheel links CRB-voorzitter Sjoerd Bodewes en daarnaast penningmeester Mees Zonneveld. (Foto: Hans Boot)

Castricum – Afgelopen zondag opende strandwethouder Roel Beems het splinternieuwe gezamenlijke onderkomen van de Reddingsbrigade Castricum (CRB) en de EHBO-vereniging. De vorige post was dringend aan vervanging toe. Het nieuwe gebouw is gemaakt van duurzame materialen en goed geïsoleerd.

Door Hans Boot

Sinds jaar en dag zijn op het strand van Castricum aan Zee de CRB en de EHBO actief om het toezicht op veilig zwemmen of het verlenen van eerste hulp bij verwondingen of reanimaties te waarborgen. Het eerste onderkomen van de CRB was een oude bollenkeet die in 1948 werd geplaatst, terwijl de EHBO werd gehuisvest in wagens. Daarna volgden er nog verschillende posten. Vanaf 1976 werd het gezamenlijk onderkomen van de CRB en de EHBO gerealiseerd in containers, die later regelmatig werden vervangen door heuse posten. Het onderkomen dat in 2000 in gebruik werd genomen en een verwachte levensduur had van vijftien jaar, werd met behulp van diverse reparaties en het nodige onderhoud tot vorig jaar in de lucht gehouden.

Winterstalling

Het nieuwe gebouw, dat bestaat uit twaalf units in twee verdiepingen, is in een fabriek in Utrecht gemaakt van duurzame materialen. Ook is veel aandacht besteed aan een goede isolatie en levering van moderne apparatuur. Het gedeelte van de reddingsbrigade is iets groter dan vroeger en beschikt nu over gescheiden kleedkamers en een lesruimte. Ook de ruimte van de EHBO is uitgebreid door realisatie van een tweede behandelkamer. Het gebouw staat iets verder van het duin af dan voorheen in verband met de eisen van het hoogheemraadschap, zoals die ook gelden voor de strandpaviljoens.

Opening van de EHBO-wagen in 1965 met v.l.n.r. op de eerste rij burgemeester Smeets, de dames Kruchel, Schefferlie en EHBO-voorzitter Van Staveren. Daarachter Tiny Kabel en de heren Bloedjes, gemeentesecretaris Louter, wethouder Veldt, de heer Tromp en EHBO-secretaris Veenstra. (Foto: Oud-Castricum)

Om de gestegen bouw- en grondstofkosten te kunnen drukken, zijn er onderdelen van de oude post hergebruikt zoals de stalen trap. Naast het dagelijkse strandtoezicht wordt de post vooral gebruikt voor verenigingsactiviteiten, training en opleiding. De units worden elk jaar aan het eind van het strandseizoen van het strand gehaald en naar de winterstalling gebracht om ze in het voorjaar weer terug te plaatsen.

Cheque

Voordat het lint ter ere van de opening van de nieuwe post werd doorgeknipt, voerden wethouder Beems en vertegenwoordigers van de CRB en EHBO het woord. Beems zei dat hij als klein jongetje al in de ‘pipowagen’ van de EHBO op het strand kwam, waarvoor zijn moeder actief was. Hij roemde het werk van de vrijwilligers en was als rasechte Castricummer apetrots op het geleverde resultaat.

CRB-voorzitter Sjoerd Bodewes beschouwde de nieuwe post als een mooie mijlpaal van zijn club die in oktober van dit jaar 75 jaar bestaat. Bodewes benadrukte dat de samenwerking tussen de beide verenigingen en de gemeente voor het realiseren van een nieuw gebouw erg goed was geweest, mede dankzij het werk dat een speciale commissie had verricht. Hierin had architect en CRB-lid Willem van der Burgh een belangrijke rol gespeeld vanaf het ontwerp tot en met de uitvoering van het project.

EHBO-voorzitter Darina Castricum liet weten dat haar vereniging ontzettend blij was met het nieuwe onderkomen, maar dat ze eigenlijk hoopte dat de strandbezoekers de post zo min mogelijk nodig zouden hebben. Zij wees er op dat de EHBO van maart tot en met oktober ook betrokken is bij allerlei evenementen in het dorp als het UIT festival en de triatlon.

Tot slot feliciteerde voorzitter Nicole Rutten van de vereniging van Castricumse strandhuisjes de CRB en EHBO met hun nieuwe onderkomen en bood ze een cheque van € 1000,- aan. Daarna kregen belangstellenden uitgebreid de gelegenheid om de ruimtes in de nieuwe strandpost te bekijken en mochten kinderen meedoen aan een speurtocht binnen het gebouw.