Nieuwe projectoren voor bioscoop Corso

Castricum – Bioscoop Corso hield vorige week ruim drie dagen de deuren gesloten. Daar was een goede reden voor: de projectoren van beide zalen werden vernieuwd. Mede dankzij een bijdrage uit een subsidieprogramma van de Rijksoverheid, uitgevoerd door het Filmfonds, staan er nu twee gloednieuwe laserprojectoren in de bioscoop.

Het Rijksprogramma is opgezet om de filmtheaters met een divers aanbod te ondersteunen. Hierbij beoogt men de diversiteit van het filmaanbod in ons land op peil te houden. Bioscoop Corso voldoet aan de criteria die voor toekenning van de subsidie werden gesteld en diende dus een aanvraag in. Eigenaar Erik Weel: ,,Onze projectoren stonden er al twaalf jaar, terwijl ze een verwachte levensduur van tien jaar hadden. Ze waren dus door de economische levensduur heen en werden daarom ook niet meer ondersteund door de fabrikant. Ze deden het nog prima, dus we konden er gewoon gebruik van maken, maar dat houdt wel in dat je bij een eventuele storing niet geholpen zou worden. Met deze nieuwe laserprojectoren kunnen we weer een tijdje vooruit.’’

Het vervangen van de projectoren is voor een bioscoop een grote operatie. Vrijdagavond konden de bezoekers voor het eerst naar films kijken die via de nieuwe apparatuur werd vertoond, al was men zich daar niet van bewust. Erik Weel: ,,We hebben het niet vooraf aangekondigd, we wilden onze bezoekers het gewoon laten beleven. Wij hebben nooit bezuinigd op projectie, de kwaliteit was altijd al goed. Maar we zijn natuurlijk inmiddels wel ruim tien jaar opgeschoven in de tijd. De techniek is anno 2024 nog net iets verfijnder geworden.’’ (Foto: aangeleverd)