Nieuwe prikronde corona voor risicogroepen en zorgmedewerkers

Regio – Op 2 oktober start de vaccinatieronde 2023 tegen het coronavirus. De GGD’en, ook GGD Hollands Noorden, verzorgen de uitvoering hiervan. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden van corona, kunnen vanaf 2 oktober een coronaprik halen. Deze wordt gezet met het nieuwst beschikbare vaccin, zodat zij hun afweer tegen het coronavirus weer op peil kunnen brengen. Ook zorgmedewerkers met direct patiënten- en/of cliëntencontact kunnen de prik krijgen.

De Nederlandse bevolking heeft inmiddels een brede bescherming opgebouwd, maar het virus is niet weg. De verwachting is dat het virus in golven blijft rondgaan en dat door elke golf meer mensen ernstig ziek worden. Het is dan ook belangrijk dat mensen die een hoger risico lopen op ernstig ziek worden door corona, hun bescherming vóór de winter op peil brengen. Want in de winter kunnen er meer mensen zo ziek worden dat ze in het ziekenhuis moeten worden opgenomen door een gelijktijdige piek van luchtweginfecties, zoals de griep en het RS-virus.

Nieuw vaccin

In de prikronde van dit najaar wordt gevaccineerd met een vaccin dat is aangepast aan de huidige subvariant van omikron. Dit is het meest actueel beschikbare mRNA-vaccin. Een coronaprik voor iedereen is niet nodig. Gezonde mensen onder de 60 jaar hebben nu maar een kleine kans dat ze ernstig ziek worden als ze corona krijgen. Dit komt door de combinatie van een doorgemaakte besmetting en/of coronaprik(ken). In individuele gevallen is maatwerk mogelijk. Bijvoorbeeld voor mensen met een kwetsbaar gezinslid. Ook zwangere vrouwen kunnen een coronaprik krijgen. Hiermee is de moeder beschermd tegen ernstige ziekte door corona en wordt het risico op vroeggeboorte verkleind. Voor zwangeren is de coronaprik het hele jaar door beschikbaar, ook in 2024. (Foto: aangeleverd)