Nieuwe pastoor voor Pancratius

Castricum – Ruben Torres is 23 januari geïnstalleerd als pastoor voor zes samenwerkende rooms-katholieke parochies in de IJmond, waarvan Castricum deel uitmaakt. Dat betekent dat hij als opvolger van Kaleab Masresha Shiferaw de Pancratiuskerk aan de Dorpsstraat onder zijn hoede heeft.

Door Hans Boot

De Castricumse parochie De Goede Herder nam in oktober vorig jaar afscheid van de in Ethiopië geboren pastoor Kaleab die per 1 september 2008 werd aangesteld. Ook de roots van zijn opvolger Ruben Torres (1971) liggen in een ver land, zoals hij vertelt: ,,Ik ben geboren in Naga City op de Filippijnen en kom uit een gezin met zeven kinderen. Op mijn twaalfde jaar wist ik al dat ik priester wilde worden. Daarom ging ik op de Filippijnen naar het seminarie, waar ik filosofie en theologie studeerde. Vervolgens studeerde ik psychologie aan de universiteit van Nueva Caceres.’’

In 2004 kwam Ruben naar Nederland: ,,Dat gebeurde op uitnodiging van bisschop Jos Punt die een goed contact had met de Filipijnse bisschop Benjamin Almoneda. Twee jaar later ben ik door bisschop Punt als eerste Filippijn tot priester gewijd in de Sint-Bavokathedraal in Haarlem. Vanaf die tijd diende ik in diverse parochies van het bisdom in Nieuw-Vennep en Buitenkaag, waar ik als kapelaan begon. Sinds 2014 was ik daar actief als pastoor voor zo’n 4400 parochianen die waren verdeeld over twee kerkgebouwen en twee verschillende geloofsgemeenschappen. Al met al heb ik daar negen zeer boeiende jaren meegemaakt.’’

Castricum

In september vorig jaar werd bekend dat Ruben pastoor Kaleab zou opvolgen. ,,Toen Mgr. Hendriks mij op de hoogte bracht van mijn nieuwe benoeming voor de zes parochies van het samenwerkingsverband ‘De Heilige Familie’ in de IJmond heb ik daar oprecht en onmiddellijk ja op gezegd, want het is een nieuwe uitdaging en een mooi avontuur. Ik ben nu werkzaam in een gebied met 26.000 parochianen en ben verbonden aan acht kerken. Voor mij is de Pancratiuskerk in Castricum het dichtste bij, want sinds half december woon ik in een appartement naast de kerk. Dat bevalt me goed, al is het nog niet helemaal ingericht. Castricum is overigens een prachtig dorp met veel aardige mensen, dus ik voel me hier al aardig thuis’’, aldus de nieuwe pastoor.

Welkom

Alhoewel corona met het verlies van dierbaren niet aan zijn familie en vorige parochies voorbij ging, ziet Ruben de toekomst met vertrouwen tegemoet: ,,Het warme welkom dat ik heb mogen ervaren, heeft mij daarin al voor een groot deel gesterkt. Uiteraard zal ik mij ook inzetten om zo snel mogelijk aan mijn nieuwe omgeving gewend te raken en ik hoop dat mijn parochianen mij daarbij zullen helpen.’’

Op de vraag of hij het niet erg druk krijgt met het dienen van zes parochies, luidt het antwoord: ,,Ja, er komt heel wat op mij af, want ik moet veel vergaderen, diensten voorbereiden en ook bijvoorbeeld zieken bezoeken. Gelukkig word ik ondersteund door collega-priesters en diakens. Tot slot kan ik alleen maar zeggen: ik doe mijn best en God doet de rest.’’ (Foto: Hans Boot)