Nieuwe expositie op het Gemaal 1879

Op het Gemaal 1879 te Akersloot start zondag 5 augustus een geheel nieuwe expositie van drie kunstenaressen. Twee van hen maken beelden, te weten Wilma Hoebee en Carin Blokker. Het geheel wordt omlijst door schilderijen van Stella Burggraaf.

De essentie van Wilma’s werk is de natuur, de plek van mens en dier in de natuurlijke orde. Zij weet als geen ander haar vogels en andere dieren hun eigen persoonlijke uitstraling te geven. Rust, kracht en waakzaamheid vinden hun balans in haar beelden. De natuur heeft voor ieder schepsel haar eigen logische ontwerp. Van een kleiend kind is zij uitgegroeid tot een professionele beeldhouwer. Wilma maakt haar beelden in was of klei. De mallenmaker en de gieter zorgen ervoor dat het beeld in brons verschijnt. Zij zorgt zelf voor de afwerking en kleuren middels haar eigen patins; dit geeft haar beelden levendigheid en een extra dimensie. Wilma vormt met zes kunstenaars een collectief en heeft haar atelier op een zorgboerderij.

Een van de anderen uit het collectief  van Wilma is Carin Blokker. Zij gebruikt dezelfde technieken om uiteindelijk tot haar afgegoten beelden te komen. Op het boerderijatelier, in de stallen wordt door beiden ook gewerkt met dieren als model.

De omlijsting van de beeldententoonstelling is van Stella Burggraaf. In 2003 studeerde ze af aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, richting tekenen/schilderen. Sindsdien werkt ze vanuit haar atelier in Westknollendam. Het polderlandschap is een belangrijk onderwerp in haar werk. Ze is opgegroeid in Wormer aan de rand van het Wormer- en Jisperveld. Met bootjes, kano’s of op de schaats trokken ze door het veld, of ze kampeerde aan de Merken. Niet zo gek dat deze omgeving een belangrijke inspiratiebron is in haar werk. Stella: ,,Ik ben er min of meer mee vergroeid. Nog regelmatig kom ik in de polder en altijd weer ben ik verrast over hoe mooi het is in dit kleine stukje veenpolder. Hoewel het Wormer- en Jisperveld een belangrijk onderwerp is, zijn de landschappen die ik maak geen registratie van de werkelijkheid. Ik schilder impressies van de polder, zoals je die in Nederland overal kunt tegenkomen. Uitgangspunt daarbij is de horizon waaromheen ik mijn eigen beeld creëer; ruimtelijk en simpel. In olieverf zoek ik naar de sfeer van drassige landjes, spiegelend water en Hollandse luchten.’’

Vanaf 5 augustus tot eind september is deze expositie te bezichtigen op Gemaal 1879, Fielkerweg 4, (Klein Dorregeest) te Akersloot. Opening iedere zondag van 13.30 uur tot 16.30 uur. Tevens is er op het gemaal uitleg over de pompfunctie in de waterhuishouding en wordt er water gemalen als de omstandigheden dat toelaten. Voor verdere informatie over het gemaal zie de website: www.gemaal1879.nl (Foto: aangeleverd)