Nieuwe e-bike route ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’

Regio – De nieuwe fietsroute ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’ heeft een lengte van 155 kilometer. Deze afstand is opgeknipt in vijf trajecten die als afzonderlijke dagtochtjes kunnen worden gefietst. Met trapondersteuning van de e-bike is de gehele route ook prima in één keer af te leggen. De fietstocht volgt de oude bedding van het Oer-IJ; van bron tot monding, vanuit Amsterdam naar Castricum en via Velsen terug.

De routes zijn zeer gevarieerd;  stedelijke omgeving,  industrieel landschap, agrarisch gebied en pure natuur wisselen elkaar af. Het maakt vooral duidelijk dat buitenruimte voortdurend verandert en maakt tastbaar dat van het oorspronkelijke stroomgebied van het verdwenen Oer-IJ nog steeds veel is terug te zien. De herkenbare krekenstructuur, slingerende waterlopen en hoogteverschillen door restanten van eeuwenoude strandvlaktes zijn er nog steeds. De route vertelt ook verhaal van de mens en zijn bijzondere relatie met het water; als vijand en als bondgenoot. Kronkelende dijken herinneren aan de inspanningen om droge voeten te houden en de forten uit de Stelling van Amsterdam laten zien hoe met inundatie als wapen de vijand kon worden bestreden.

Afhaalpunten

Het routeboekje is gratis verkrijgbaar, onder meer bij het toeristisch informatiepunt bij Huis van Hilde in Castricum. Op www.oerij.eu is een lijst te vinden met alle adressen waar de routeboekjes opgehaald kunnen worden. Via internet is het ook mogelijk de route uit te printen of een GPX-file voor de navigatie-app te downloaden. Hier is ook de QR-code voor het beluisteren van de podcast te vinden.

Op de foto:
Het onthullen van een informatiepaneel langs de nieuwe e-bikeroute ‘Langs de oevers van het Oer-IJ’ door Klazien Hartog (lid van het dagelijks bestuur bij Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Evert Vermeer (voorzitter Stichting Oer-IJ), Lia Vriend (maakster van de fietsroute), Rogier van der Sande (dijkgraaf bij Hoogheemraadschap van Rijnland) en Bea de Buisonjé (lid van het dagelijks bestuur bij Waterschap Amstel, Gooi en Vecht). (Foto: aangeleverd)