Nieuwe dienstregeling NS zorgt voor verminderde bereikbaarheid

Castricum – De NS breidt de dienstregeling in het nieuwe jaar uit en het bedrijf belooft meer treinen in 2024. Leiden al die extra treinen tot een betere bereikbaarheid van de BUCH-gemeenten? Volgens Castricumse spoordeskundige Dave van Ooijen is dat ‘beslist niet’ het geval.

Door Ans Pelzer

Volgens Van Ooijen is er sprake van minder treinen op de Kennemerlijn door het laten vervallen van de intercity die in de spits rijdt. Ook is er een vermindering van de sprinters op de Zaanlijn van maandag tot en met vrijdag en in de daluren. Er rijden straks in het weekend lang niet zo veel intercity’s op de Zaanlijn (vrijdag, zaterdag en zondag). Ook het aantal sprinters op de Zaanlijn in het weekend wordt minder.

Boven het Noordzeekanaal gebied richting Haarlem, Amsterdam en Schiphol is het beeld dus niet zo rooskleurig. Van Ooijen: ,,Mijn conclusie is dat de Noord-Hollandse politiek hier helemaal niets bereikt heeft. Het wordt tijd dat dit eens op de agenda van de gemeenteraad wordt gezet. Er is meer druk nodig van de gezamenlijke gemeenten langs de Zaanlijn en de Kennemerlijn om hier voor de volgende dienstregeling verandering in aan te brengen.’’ (Foto: Bos Media Services)